Хандке почасни члан Удружења књижевника Црне Горе

Аустријски писац Петер Хандке, добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, постао је почасни члан Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ), које је најстарије књижевно удружење у тој земљи.
Sputnik

„Удружење књижевника Црне Горе додељује Петеру Хандкеу, овогодишњем нобеловцу, почасно чланство у тој најстаријој књижевној организацији у Црној Гори, као и угледну награду ’Макаријево слово‘, за животно дело за 2019. годину“, саопштило је УКЦГ.

Тим чином УКЦГ исказује захвалност и поштовање искреном и правом пријатељу и добротвору, који је и делом и принципијелним највишим етичким ставом остао на страни истине, правде и жртве, наведено је у саопштењу које је достављено медијима.

У саопштењу је цитиран и део из апела који је Хандке 1999. године током бомбардовања упутио човечанству под насловом „Читава планета зове се Југославија“.

„За оне који се на нашој планети још нису претворили у Марсовце и за остале зелене кољаче, њихова домовина је, почевши од 24. марта 1999. године, Србија, Црна Гора и Република Српска.“

Награда Хандкеу знак је разумевања и љубави, те глас високог поштовања, закључује УКЦГ, пренео је Танјуг.

Коментар