Велики дан за одбрану српских светиња у 12 слика

Sputnik

У Саборној цркви изложене су мошти Светог Василија Острошког Чудотворца, којима се поклањају верници. Одржана је Света архијерејска литургија и прочитана порука цариградског патријарха председнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Спутњик је на лицу места пратио читав догађај, а ви погледајте нашу галерију и видите зашто је Сабор у Никшићу био величанствен.

1 / 12
У реду се по леденој киши и ветру чекало и по неколико сати, али народ је, иако промрзао и покисао, из никшићке Саборне цркве излазио видно срећан и окрепљен.
2 / 12
На служби у Саборном храму у Никшићу верници су се поклонили моштима Светог Василија Острошког, специјално донетим из манастира Острог.
3 / 12
Током трајања Сабора, владика Јоаникије прочитао је поруку цариградског патријарха црногорском председнику.

4 / 12
У поруци је упућен захтев властима у Подгорици да уважавају вишевековни историјски континуитет и правни субјективитет Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и милешевске и свих црквених правних лица у складу са канонским правом.
5 / 12
Такође је затражено законско регулисање и поштовање аутономије цркава и верских заједница, засновано на Уставу и међународним стандардима.
6 / 12
Звона у Манастиру Острог
7 / 12
Верницима се обратио и митрополит Амфилохије који је рекао да су се у Никшићу данас „сабрали пред животом, око његових моштију“, а не „да их оскрнаве, како то називају безбожници“.

8 / 12
Владика Јоаникије и митрополит Амфилохије су након молитве у саборном храму благословили све вернике који су ова два дана стигли у Никшић на Сабор и поклоњење светим моштима.
9 / 12
Фреска „Уснуће Светог Василија Острошког“ у манастиру Острог
10 / 12
Према процени полиције 6.000 људи је са стране стигло у Никшић. Та информација достављена је Савету за грађанску контролу рада полиције.
11 / 12
Мошти Светог Василија Острошког, након што су им се јуче у Никшићу на великом Црквено-народном сабору и данас на Светој архијерејској литургији поклониле десетине хиљада верника, враћене су у манастир Острог.

12 / 12
Са моштима се у Острог упутио архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Коментар