Ситуација у Донбасу: Размена затвореника је помак, али то још није крај сукоба

Договор Украјине и самопроглашених република Донбаса о размени затвореника до краја ове године представља важан помак у решавању кризе на истоку те земље, пише „Зидојче цајтунг“.
Sputnik

Немачки лист наводи да је размена затвореника до краја ове године један од најважнијих резултата „нормандијског самита“, који је био одржан 9. децембра у француској престоници.

Процес размене затвореника контролисаће трилатерална група, коју чине представници Русије, Украјине и ОЕБС-а.

Тачне размере размене за сада нису познате, наводи лист. Председник Украјине Владимир Зеленски говорио је о 100 затвореника с донбаске стране и 250 са украјинске.

Лист, такође, подсећа да је након састанка немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила: „Покренули смо се с мртве тачке“.

Треба подсетити и на то да је у септембру обављена прва размена затвореника Русије и Украјине, што је била основа за пораст поверења.

Ситуација у Донбасу: Размена затвореника је помак, али то још није крај сукоба

Што се тиче прекида ватре и уклањања мина, знатно је теже остварити тај циљ до краја ове године, оцењује „Зидојче цајтунг“.

Још током самита у Паризу Ангела Меркел је изјавила да су рокови за прекид ватре који су спомињани на састанку „веома амбициозни“, а Владимир Зеленски је признао да још не зна како ће се та ситуација контролисати.

Према подацима ОЕБС-а, прошлог уторка у Доњецкој области је забележено око 80 експлозија, а у прошлу недељу било је забележено 370 експлозија.

Коментар