Бугарски експерт упоредио напетост између Русије и Пољске са трећим светским ратом

Напетост која је последњих дана настала у односима између Пољске и Русије представља трећи светски рат, изјавио је бугарски аналитичар Бојан Чуков Бугарском националном радију.
Sputnik

Треба имати у виду да је то шта се дешава између Пољске и Русије — трећи светски рат. Рат је хибридни, који је у току у свету. Треба имати у виду да је Пољска главна антируска оштрица која је усмерена против националне безбедности Русије. То су најозбиљнији, патолошки русофоби, за шта, наравно, постоје историјски разлози“, каже Чуков.

Захарова: Пољска покушава да преокрене ситуацију у своју корист

Експерт се сложио са мишљењем Пољака који су позвали своје сународнике да не изводе исхитрене закључне о разлозима за изјаву Путина.

„Пратим пољске медије и разумнији Пољаци говоре да не треба журити са оштром реакцијом, јер објашњење пољског премијера да је изјава Путина реакција на обустављање ’Северног тока 2‘ и забрану руских спортиста да учествују на Олимпијским играма — за мене звучи смехотресно“, изјавио је он.

У тој ситуацији снажан аргумент руске стране је да она може подносити документа.

„О томе је говорила и председница Савета Федерације Валентина Матвијенко“, изјавио је експерт, нагласивши да нема намеру да се ставља ни на чију страну у спору Москве и Варшаве.

„Нећемо заборавити да су за време Другог светског рата Руси фактички узели архиву скоро читаве Европе, где су они боравили, укључујући и огромну масонску архиву западне Европе — у Немачкој, у Аустрији и тако даље. Међутим, Руси су узели и архиву пољске обавештајне службе. Експерти знају да у архиви обавештајне службе постоје тако деликатне тајне које су сачуване само у документима. Пољаци се плаше да ће то полако да излази на површину“, изјавио је Чуков.

Владимир Путин је раније назвао „нитковом и антисемитском свињом“ амбасадора Пољске у Немачкој Јозефа Липског, који је подржавао Хитлера и његову идеју о истеривању пољских Јевреја у Африку, ради „изумирања и уништења“.

Коментар