Украјина и Русија решиле антимонополски спор

Москва и Кијев потписали су нагодбу о антимонополском спору, према којем руске компаније треба да повуку антимонополске захтеве у вредности од 7,4 милијарде долара, саопштио је заменик министра правде Украјине Иван Лешчина.
Sputnik

„Не могу да откривам детаље уговора јер је поверљив, али важно је да Русија повлачи своја потраживања, а ми не кршимо своје правило да не закључујемо нагодбе о инвестиционим арбитражама, према којима Украјина мора да плати инвеститору било какву одштету“, написао је дипломата.

„Украјина и ’Гаспром‘ потписују споразум о инвестиционој арбитражи“, написао је Лешчина на својој страници на Фејсбуку, уз коју је приложио фотографију документа на којем стоје потписи представника „Гаспрома“ Елене Бурмистрове и украјинског министра правде Дениса Маљуске.

„Потписивање споразума отвара пут за закључивање дугорочних споразума о транспорту гаса између ’Нафтогаса‘ и ’Гаспрома‘, чему је тежила Украјина. Остаје да сачекамо добре вести из Беча. Надам се да до тога није дуго остало“, закључио је Лешчина.

Протокол о гасној сарадњи, који су Русија и Украјина потписале 20. децембра, предвиђао је да Кијев у оквиру нагодбе о антимонополском спору одустане од свих захтева (у вредности од око 7,4 милијарде долара), а „Гаспром“ повуче из суда у Женеви захтев за кршење обавеза о заштити инвестиција од стране Украјине.

Коментар