Путин на гробу Светог Јована Крститеља (фото)

Председник Русије Владимир Путин је заједно са сиријским лидером Башаром ел Асадом прошетао улицама Старог Дамаска и ушао у историјску џамију, а православној цркви поклонио икону, саопштила је прес-служба сиријског председника Башара ел Асада. Путин је, између осталог, посетио и гроб Светог Јована Крститеља у Дамаску.
Sputnik

Председнике су пратили министри одбране две земље Сергеј Шојгу и Али Ајуб.

Путин је обишао центар града и посетио Умејадску (Велику) џамију, где је видео гробницу са главом Светог Јована Крститеља. Председник се, такође, уписао у књигу утисака.

Путин на гробу Светог Јована Крститеља (фото)

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да је Путин Великој џамији поклонио Куран из XVII века.

Путин на гробу Светог Јована Крститеља (фото)

Руски лидер посетио је и Саборну цркву Девице Марије у хришћанској четврти Дамаска, најстарију хришћанску светињу у главном граду Сирије, и поклонио икону Богородице. Путин се у тој цркви срео са патријархом антиохијским и целог Истока Јованом X.

Путин на гробу Светог Јована Крститеља (фото)

„Током разговора са Путином, патријарх је нагласио да у Сирији различите вере — и хришћани и муслимани — мирно коегзистирају и уживају апсолутно иста права“, истакао је портпарол руског лидера.

Раније је Песков саопштио да је председник Русије дошао у посету Дамаску, где се састао са председником Сирије Башаром ел Асадом.

Безбедност током доласка руског председника Дамаску осигуравали су руски војни авиони „сухој“.

Коментар