Епископ СПЦ затражио од Трампа да хитно спречи намере Црне Горе

Епископ источноамерички Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј позвао је америчког председника Доналда Трампу да код Владе Црне Горе интервенише да „под хитно престану и одустану од прогонства које чине по верској основи и од одузимања вековима старих богомоља“ СПЦ-а у тој земљи.
Sputnik

„Желимо приволети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу верских слобода и права на посед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстрантима који су само желели да заштите своје светиње од насилног отимања“, рекао је епископ Иринеј у писму председнику САД.

Како преноси портал „Саборник“ — он је навео да се „стиче утисак да је овај закон само изговор за конфискацију верских објеката СПЦ“, која је присутна у Црној Гори осам векова, а што би значило губитак верског наслеђа и културне баштине.

„Господине председниче, великодушно сте учинили верску слободу главним приоритетом Ваше спољне политике. У име наших верника, српско-америчких грађана и становника САД, позивамо Вас, вашу Владу и њене институције, као и све невладине секторе који надгледају међународну верску слободу и људска права, да интервенишу код Владе Црне Горе, да под хитно престане и одустане од прогонства које чини по верској основи и од одузимања вековима старих богомоља“, истакао је владика Иринеј.

У Њујорку се јуче код цркве Светог Саве на Менхетну окупило неколико десетина грађана како би изразили незадовољство због усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Коментар