Зашто су важне златне куполе на руским храмовима

Црква вековима гради храмове који чине културно наслеђе руског народа. Људи се диве њиховој архитектури и велелепној декорацији, изјавио је митрополит волокамски Иларион.
Sputnik

На питања водитељке телевизијског канала „Русија 24“ зашто су православни храмови украшени златом, зашто архијереји носе раскошну одежду и не би ли било боље уштедети на велелепном изгледу цркве и тако добијени новац дати сиромашнима, митрополит је одговорио да одора и храмови представљају културну вредност народа.

Црква је вековима радила и ради на стварању онога што чини културну вредност народа. Никоме ни на памет не пада да предложи да продамо Дијамантски фонд, а да од добијеног новца саградимо болнице и школе или да продамо Третјаковску галерију или Ермитаж — све је то културно наслеђе“, рекао је митрополит Иларион.

 

Зашто су важне златне куполе на руским храмовима

Он је навео као пример Храм Василија Блаженог на Црвеном тргу, Саборни трг московског Кремља и Храм Христа Спаситеља које туристи неизоставно посете у Москви и „диве се не само архитектури храмова, него и њиховој раскоши“.

„Храмови који се граде данас временом ће постати споменици архитектуре и дивиће им се исто онако како се ми дивимо данас древним храмовима. Чак ће се те исте одоре које данас носе архијереји наћи некада у музеју, као што је сада у Дијамантском фонду изложена колекција православних одора архијереја“, закључио је представник Руске православне цркве.

Коментар