Лавров открио која је земља Јужне Америке приоритетни партнер Русије

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да је Куба данас приоритетни партнер Русије у региону Латинске Америке и Карипског басена, преноси телевизија „Звезда“.
Sputnik

„Наша вишестрана сарадња, која је заснована на чврстој традицији пријатељства и на објективном подударању интереса, усмерена је на будућност“, истакао је Лавров у интервјуу за агенцију „Пренса Латина“.

У сусрет обележавању 60. годишњице успостављања руско-кубанских дипломатских односа, руски министар је на путу ка Мексику посетио Кубу.

Фидел Кастро — личност планетарних размера

Шеф руске дипломатије данас је почео тродневну турнеју по земљама Латинске Америке, током које ће посетити и Мексико и Венецуелу. Лавров је рекао да је путовање организовао тако да током посете Куби може да ода пошту бившем лидеру те земље Фиделу Кастру.

Лавров открио која је земља Јужне Америке приоритетни партнер Русије
 

„Историја билатералних односа нераскидиво је повезана са именом идејног творца Кубанске револуције, истинског лидера истрајног и непоколебљивог народа Острва Слободе — Фидела Кастра. То је личност планетарних размера, без преувеличавања“, рекао је руски министар.

Према речима шефа руске дипломатије — међу земљама постоји билатерална практична сарадња, а Русија и Куба граде модел дугорочне и узајамно корисне сарадње, која не подлеже спољној ситуацији.

Лавров је истакао да земље имају много заједничких пројеката у области енергетике, транспорта, металургије, биотехнологије, фармацеутске индустрије и информатике, као и у пољу свемирских технологија.

Коментар