„Искушавање Кине“: Си Ђинпинг са маском на новој насловници „Тајма“

Амерички лист „Тајм“ је на насловној страници новог броја објавио портрет председника Кине Си Ђинпинга, који носи медицинску маску.
Sputnik

Насловницу, коју је медијска кућа приказала и на званичном профилу на Твитеру, илустровао је Едел Родригез.

​На маски која прекрива доњи део лица кинеског лидера, исписани су и наслови истакнутих чланака који се могу прочитати у новом броју „Тајма“ — „Искушавање Кине“, „Превенција следеће епидемије“ и „Економска претња“.

„Епидемија коронавируса може срушити снове Си Ђинпинга о кинеској ери“, написао је „Тајм“ на званичном профилу на Твитеру изнад објаве.

Нови број листа ће ступити у продају 17. фебруара.

Раније је амерички лист на насловној страни приказивао председника САД Доналда Трампа, руског лидера Владимира Путина и руског бизнисмена Олега Дерипаску као традиционалне руске лутке матрјошке (бабушке).

Пре тога, насловницу листа су украшавала лица Трампа и Путина, спојена у једно.

​Епидемија кинеског коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухану, у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ.

Према најновијим подацима Центра за научне и инжењерске системе Универзитета „Џон Хопкинс“, који користи податке Светске здравствене организације и кинеских здравствених институција, до сада је од новог коронавируса умрло више од 560 особа, а више од 28.000 је заражено.

Коментар