Руско-српски центар у Нишу гарантује безбедност читавом балканском региону /видео, фото/

„Руско-српски хуманитарни центар функционише већ осам година и представља гаранцију хуманитарне безбедности читавом балканском региону“, рекао је први заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Александар Чупријан, приликом посете РСХЦ-у у Нишу.
Sputnik

Он је заједно са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком присуствовао обукама и вежбама спасавања, које су у Центру спровеле Ватрогасне и спасилачке јединице МУП-а и Горска служба спасавања, под вођством Сектора за ванредне ситуације Републике Србије.

Чупријан је истакао и да човечанство није могло да победи све пожаре, али да разумни људи увек морају да воде рачуна како ће минимализовати будуће ризике.

„За време које ћемо провести овде размотрићемо перспективу Центра, а сигуран сам да ћемо уз заједничку жељу решити све будуће задатке“, рекао је он.

Заменик руског министра за ванредне ситуације навео је да су се окупили на пријатељској српској земљи да би се видели са српским колегама и колегама из Међународне организације за цивилну одбрану, како би схватили шта је у Центру урађено и шта тек треба да се уради.

 

„С тренутним капацитетима Центра можемо смело да тврдимо да овај Центар сигурно има будућност“, рекао је Чупријан.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко истакао је важност сарадње наших земаља у хуманитарној сфери и додао да је нарочито важно да се сузбију хуманитарне катастрофе на Балкану.

„Обиласком Центра смо се уверили да је спреман на сваки изазов и да има могућности за развој који ће обезбедити још брже реаговање у кризним ситуацијама“, рекао је Боцан-Харченко.

 

Руско-српски центар у Нишу гарантује безбедност читавом балканском региону /видео, фото/

Руским званичницима су представљени капацитети и техничке могућности Центра, а присутнима се обратио и државни секретар Милосав Миличковић, који је истакао да је РСХЦ много напредовао откако је постао активни члан Међународне организације за цивилну одбрану и додао да је то чланство веома значајно за будућност Центра.

Он је рекао да је Русија велики пријатељ, што је потврђено током гашења пожара на Старој планини у новембру 2019. године.

„Захвални смо Русији, али и Међународном центру за цивилну одбрану који константно допрема опрему РСХЦ-у“, навео је он.

Руско-српски центар у Нишу гарантује безбедност читавом балканском региону /видео, фото/

Андреј Кудинов, заменик генералног секретара Међународне организације цивилне одбране, истакао је да ће Центар добити подршку стратешких партнера као што су Русија и та организација.

„Ми примећујемо велики труд и допринос Републике Србије, а данас се видело и у овим показним вежбама“, рекао је он.

Коментар