Да ли су Бајдену одзвонила звона, или има још једну шансу да изађе Трампу на црту

Бивши амерички потпредседник Џо Бајден ни после првих слабих резултата у трци за председничког кандидата Демократске странке не одустаје од борбе. Бајден је изјавио да борба тек предстоји и да ће у њој бити кључна подршка Афроамериканаца. Међутим, руски експерти сматрају да су Бајдену „одзвонила звона“.
Sputnik

Бајден настоји да буде јединствени кандидат за демократску номинацију, али је већ изгубио на кокусима у Ајови и примарним изборима у Њу Хемпширу. У Ајови, где је Пит Бутиџиџ тесно победо Бернија Сандерса, био је тек четврти, а у Њу Хемпширу, где је Сандерс био први, Бајден је заузео тек пето место.

Овакви почетни резултати нису сломили Бајденове наде у победу, па је сву снагу усмерио на Јужну Каролину, његово главно упориште, где живи велики број Афроамериканаца и Латиноамериканаца, на чију подршку рачуна.

„Ова Бајденова стратегија је већ била позната. Иако је тежио да победи у Ајови, говорио је о томе да му је дефинитивно потребна победа у Њу Хемпширу. Међутим, свима је било јасно да је његов главни циљ Јужна Каролина и у мањој мери Невада, јер у Јужној Каролини већину бирача чине демократе Афроамериканци, међу којима има већу подршку него међу ’белим либералима‘“, рекао је политиколог Малек Дудаков.

Да ли су Бајдену одзвонила звона, или има још једну шансу да изађе Трампу на црту

Следећи кокуси биће одржани 22. фебруара у Невади, а потом 29. фебруара примарни избори у Јужној Каролини, после којих ће бити јаснија слика који кандидати заиста имају шансу за победу на унутарпартијским изборима.

Бајденови резултати су изузетно слаби, а Ајова и Њу Хемпшир упућују на то да његова подршка, чак и међу мањинским групама, постепено опада, па је питање да ли ће његова изборна кампања преживети до Јужне Каролине.

Сандерс или Бутиџиџ — ко је фаворит

Дудаков сматра да су шансе Бајдена, познатог „демократског аса“, мале и да се главна борба води између Бернија Сандерса, Пита Бутиџиџа и у мањој мери Мајкла Блумберга.

„Највеће шансе имају Сандерс или Бутиџиџ. Треба имати у виду да Сандерс има озбиљну политичку машинерију иза себе, огроман број присталица, волонтера и малих донатора који подржавају његову кампању, док је Бутиџиџ ’виртуални кандидат‘ са телевизора. Он нема такву машинерију иза себе и на рачун реклама, новца крупних спонзора и партије продужава своју кампању“, рекао је експерт.

Према његовим речима, у средњорочној перспективи, Сандерс има велику предност, али ће све бити јасније после избора у Калифорнији и „суперуторка“. Још увек постоје разне опције, па чак и да Блумберг победи.

Бајденове одлуке и афере на мети критика

Руски експерти сматрају да су позиције Бајдена ослабљене, нарочито након неуспешног импичмента америчког председника Доналда Трампа, који је био „кец у рукаву“ демократа, а треба имати у виду и да Трамп и републиканци још нису изнели главне аргументе против Бајдена.

Да ли су Бајдену одзвонила звона, или има још једну шансу да изађе Трампу на црту

Дудаков додаје да нису само републиканци криви за Бајденов имиџ.

„Овај амерички политичар је већ 36 година у Сенату и неке његове претходне одлуке, попут оне о подршци рату у Ираку, као и политички некоректне изјаве и корупционашке афере, изазвале су много критика“, казао је Дудаков.

Подсетимо, помоћу кокуса и примарних избора, америчке Републиканска и Демократска партија одређују кандидате за председничку номинацију.

Примарни избори, како и само име каже, претходе редовним изборима у САД. Они су били инспирисани идејом спречавања утицаја страначког руководства на избор кандидата и демократском идејом да и саме кандидате треба да одређују бирачи.

Првобитна намера била је да се формира демократски изборни систем, који би био независан од такозваних „босова“, неоспорних владара страначких организација и страначке машинерије. Теоретичари америчког политичког и изборног система ипак истичу да ове добронамерне идеје нису пуно промениле ситуацију.

Примарни избори се разликују од такозваних „кокуса“ , односно скупова или састанака присталица и чланова политичких партија или покрета који на њима отворено изражавају подршку некоме од кандидата.

Коментар