Ова јаја ће се наћи на тржишту чим њихова тестирања добију „зелено светло“, како би могли да гарантују да су нутритивно одржива. Циљ је да јаја буду спремна за тржиште средином 2020. године.
„Кључни састојци и даље се формирају и ускоро ће бити откривени. Проблем са којим се суочавамо јесте проналазак тачне равнотеже састојака да бисмо направили праву формулу“, рекле су биолози Филипин Солие и Шерилин Тавазук.
Веганска јаја ће се конзумирати на идентичан начин као и кокошија.
Љуска је још у процесу израде, а у току су консултације са стручњацима о избору најздравије опције.
У односу на кокошија јаја, веганска садрже око 10 одсто мање протеина и масти, мање су калорична и садрже дијетална влакна.
Што се укуса тиче, тешко га је описати, „јер је јаје суптилног укуса, рецимо да је укус ових јаја сумпорастији од кокошијих“, пренео је Танјуг.
„Када смо почели са креирањем веганских јаја, најкомпликованије је било направити јаја која ће при кувању реаговати исто као и кокошија“, рекле су научнице.
Додале су да се кокошија јаја користе на толико различитих начина и да то отежава процес копирања.
Тим се нада да ће нова јаја бити добра замена за оне који су се одлучили за вегански начин исхране.