Песнику Ђорђу Сладоју награда „Извиискра Његошева“

Песник Ђорђо Сладоје добитник је књижевне награде „Извиискра Његошева“, саопштио је жири за доделу овог високог признања. Сладоју је награда припала за целокупно песничко дело, а поводом књиге „Занатски дом“ у издању новосадске „Православне речи“.
Sputnik

Тако је један од најаутентичнијих поетских гласова, добитник Дисове и актуелни лауреат Изузетне Вукове награде, међу поетска одличја за своју препознатљиву дугогодишњу посвећеност исповедању „мале човечанске историје“,  додао и  признање са Његошевим именом.

У образложењу жирија који су чинилу проф. др Јован Делић, (председник), Милутин Мићовић, проф. др Ранко Поповић, , проф. др Драган Станић и др Драган Хамовић  каже се да је реч о поезији која не прикрива ни своје претке ни савремене сроднике, а опет је својствена себи:

„Сладојева поезија исповеда своју живљену малу човечанску историју, као честицу велике приче о припадајућем народу и још веће приче о човеку уопште. У тој лирској повесници коју и даље испреда, дао је лирски обол своме све пустијем завичају жестоке лепоте, у речима и сликама и тегобама обилном, својима одласцима и сеобама вољним и невољним, о неснађеној свакидашњици пре и после, о надањима и безнађима, о себи и својима, напокон, о мирнијој али несмиреној позној луци када се човек осврће око себе и у себи“.

Као песник одан постојбини вуковског и његошевског језика и предања, Сладоје и своју лирску тугу и горчину блажи осмехом или јача иронијским бодљама у сопствено месо, каже се у саоштењу жирија и додаје да и у награђеној књизи, песник с дивљењем прославља опипљиве и животворне занате наспрам свога неопипљивог лирског заната, јединог кога има у рукама.

Аутор петнаестак поетских збирки, неколико књига изабраних песама као и књиге песама за децу, Ђорђо Сладоје, по струци социолог,  један је од стваралаца који је почетком грађанског рата у Босни и Херцеговини, напустио Сарајево и настанио се у Врбасу, а потом у Новом Саду.

Његов глас, одавно препознат  као „ткање звука и смисла, неусиљено и  суверено“  који му је донео многа важна признања, сада је обасјан и „Извиискром“, наградом која носи првобитни назив Његошевог „Горског вијенца“.

Коментар