Проналазак који задивљује: Лобање налик ванземаљским ископане на југу Русије

Посмртни остаци жене са издуженом лобањом налик ванземаљској, за које се верује да потичу из периода антике, пронађени су током ископавања древног гробља на југу Русије.
Sputnik

Од 2017. године, у насељу Гамурзиевски у граду Назран, у Ингушетији, археолози проналазе кости које припадају људима и бројним дивљим и домаћим животињама, али и керамичке делове, украсе и бронзане стреле.

Међутим, овонедељно откриће женског скелета, које потиче из периода између 4. и 6. века, посебно је занимљиво због фасцинантне намерне деформације лобање и врата, преноси „Раша тудеј“.

Пракса промене облика главе, научно позната као вештачка деформација лобање, позната је традиција код многих народа света. Резултат тог деформитета данас подсећа на изглед ванземаљске главе из холивудских филмова.

„Историја познаје много примера намерне промене облика главе“, рекао је представник Археолошког центра Јевгениј Крупнов, који је извршио ископавање.

Лобање су издуживане током детињства помоћу прстенова и вишеструког увијања у завоје. То је био знак посебног статуса којим би се уживале одређене привилегије у друштву.

Откривено је да остаци предака, који су припадали елитном слоју друштва у разним племенима, укључујући Сарматско, Аланско и Хунско, имају издужене лобање.

Прошле године, научници су коначно идентификовали 1.500 година старе остатке неколико високопозиционираних „уговорних млади“ из Бугарске и Румуније, који су имали издужене лобање. У Перуу је пронађено око 38 остатака високопозиционираних припадника становништва из времена пре Инка, са главама у облику суза, које су представљале њихов углед и друштвени положај.

Коментар