Украјински министар: Трамп да се прикључи „нормандијскoj четворци“

Министар спољних послоба Украјине Вадим Пристајко изјавио је да би га веома обрадовало ако би се амерички председник Доналд Трамп прикључио преговорима за нормализацију ситуације у Донбасу у „нормандијском формату“.
Sputnik

Пристајко је то рекао у интервјуу за ТВ канал „Украјина 24“

„Нама је, поред Немачке и Француске, потребно још неколико лидера. Био бих срећан ако Трамп сео за преговарачки сто“, рекао је украјински министар.

Руски и украјински председни, Владимир Путин и Владимир Зеленски, су раније у телефонском разговору разматрали припреме за следећи сусрет лидера „нормандијске четворке“.

Оно су констатовали да је неопходно активирати рад Контакт групе за Донбас у Минску и да акценат треба да буде на размени заробљеника.

У Министарству спољних послова Русије истичу да је пре новог сусрета у „нормандијском формату“ потребно остварити резултате у примени ранијих договора.

Претходни самит, уз учешће немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске, Русије и Украјине, Емануела Макрона, Владимира Путина и Владимира Зеленског, одржан је 9. децембра у Паризу, где су стране постигле међусобне договоре и одлучиле да следећи састанак одрже у Берлину, ради наставка регулисања ситуације у Донбасу.

Коментар