Дарко Младић за Спутњик: Послали смо папир суду са ознаком хитно — Ратко мора на операцију

Некадашњи командант Војске Републике Српске Ратко Младић мора бити подвргнут операцији дебелог црева, потврдио је за Спутњик његов син Дарко Младић наводећи да одбрана захтева паузу у процесу пред Хашким трибуналом.
Sputnik

Он је рекао да се његов отац налази у притвору да је у претходном периоду ишао на испитивања, али да одбрана и породица немају извештаје оригиналне са тих прегледа, већ само оно што им Ратко Младић усмено преноси и лекари из притвора.

„Говорио сам већ неко време да се стање компликује. Не добијамо документе везано за његове здравствене проблеме. У фебруару смо добили документа од децембра и јануара, али изгледа и даље не све што је требало, јер немамо оригиналне извештаје лекара са колоноскопије и биопсије већ само усмено препричавање лекара из притворске јединице“, рекао је Младић.

Он нам каже и да је осим операције дебелог црева констатовано да Младић има и умањену когнитивну способност, на шта су указивали експерти још 2018. године, али је суд тада одбацио све те извештаје.  

Генералов син истиче и да је одбрана у петак поднела поднесак којим траже паузу у процесу, док се не утврди стање Младића и док одбрана не формира мултидисципланирни тим, који ће утврдити тачно стање с обзиром да је потребна операција која за њега неће бити лака и с обзиром на умањење когнитивне способности.

 „Мора да се испита да ли је он способан да учествује у процесу на адекватан начин јер мора да буде спсособан да учествује да би му се судило даље“, закључио је Дарко Младић наводећи да је поднесак послат са ознаком хитно.

Коментар