Јака ерупција вулкана створила кишу пепела у оближњим градовима /видео, фото/

Индонежански вулкан Мерапи еруптирао је други пут у последњих 20 дана, бацајући стуб пепела висок 6.000 метара и правећи кишу пепела у неколико оближњих градова.
Sputnik

Један од најактивнијих вулкана у Индонезији, планина Мерапи, еруптирао је у уторак бацајући стуб пепела висине до 6.000 метара, саопштила је Индонезијска агенција за метеорологију, преноси „Џакарта пост“.

Ерупција вулкана, који се налази у провинцији Централна Јава, почела је у 05.22 (по локалном времену) и трајала је 450 секунди, саопштила је Агенција за истраживање и технолошки развој за геолошке катастрофе. До сада власти нису подигле ниво узбуне, иако су привремено затвориле аеродром, који се налази 14 километара северно од Суракарте. Аларм остаје на нивоу опреза, другог од четири који чине индонезијски систем упозорења, од његове последње ерупције у фебруару.

Експлозија је бацила вулкански материјал у радијус од скоро три километра од кратера и изазвала кишу пепела на неколико локација које се налазе у близини вулкана. Власти су такође затражиле од становништва да се не приближавају вулкану на мање од три километра.

Погледајте и:

 

Коментар