Асад: Не знам шта смо скривили Турској?

Сирија није починила никакве непријатељске акције против Турске, садашње несугласице између народа две државе су нелогичне, изјавио је сиријски лидер Башар Асад.
Sputnik
„Какве непријатељске акције – веће или мање је Сирија извела против Турске? Никакве. Постоје сиријско-турски бракови, постоје породице, заједничка животна интересовања. Узајамно прожимање култура је историјски условљено и зато је нелогично да међу нама постоје било какве озбиљне несугласице“, рекао је Асад у интервјуу „Русија 24“.

Он је додао да несугласице које постоје између народа Русије и Турске, немају логике.

Истовремено, сиријски председник нагласио је да турски народ сматра братским, те да не разуме због чега Турци гину у Сирији.

„Наравно, причамо о Турцима као о братском народу. Занима ме какав је то  проблем који имају са Сиријом, због којег грађани Турске губе животе?“, додао је Асад.

Заоштравање ситуације у Идлибу

До заоштравања ситуације у региону сиријске провинције Идлиб је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам” напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Руска страна је предузела мере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбедила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.

Коментар