Русија затвара границе за све који долазе из Ирана

Руска влада одлучила је да привремено затвори границе за стране држављане који долазе из Ирана због опасности од ширења од коронавируса, саопштила је прес-служба кабинета министара.
Sputnik

У складу са објавом на сајту руске владе, мере ће ступити на снагу данас, а важе за особе које долазе у Русију ради образовања, рада, као и на особе чије путовање има приватну, транзитну или туристичку сврху.

Поред тога, Министарству унутрашњих послова наложено је да обустави пријем и обраду докумената и издавање позива за улазак у Русију странцима који долазе из Ирана. За њих ће, такође, бити ограничено издавање дозвола за рад.

Влада је наложила Министарству спољних послова да привремено обустави примање докумената за визу и издавање виза за особе које се налазе или живе у Ирану.

Командант Иранске револуционарне гарде: Коронавирус — америчко биолошко оружје

Поред тога, дипломатско одељење ће морати да обавести Техеран о уведеним мерама и да објасни да су оправдане посебним околностима и да су искључиво привремене.

Коронавирус у Ирану

Од 19. фебруара, када су иранске власти саопштиле о првом случају коронавируса у земљи, заразило се укупно 4.747 особа, а 124 пацијента су умрла.

Власти Ирана су отказале наставу у образвоним установама до „нове године“ (Норуза). Власти такође постепено прелазе на формат видео-конференција током састанака. Осим тога, отказана су културна и спортска дешавања.

Уколико се код неке особе појаве симптоми коронавируса, затвара се у карантин у трајању од 14 дана у граду у ком се налази у том моменту.

Према подацима Светске здравствене организације, укупан број оболелих у свету од коронавируса премашио је 100.000.

Коментар