Пуцање доларског мехура повећаће вредност нафте

Пад цена нафте вероватно ће бити краткотрајан, рекао је искусни берзански брокер Петер Шиф наводећи да ће дефлација укупног америчког дуга и пад долара довети до повећања вредности нафте.
Sputnik

Пад потражње за нафтом услед епидемије коронавируса, додатно појачан прекидом споразума о смањењу производње ОПЕК плус, срушио је америчко и светско тржиште.

Тренутна превирања на тржишту сигурно ће снажно погодити нафтну индустрију, али ће тај утицај дугорочно бити још већи, сматра извршни директор и главни глобални стратег у компанији "Euro Pacific Capital" Петер Шиф.

„Велик број јако задужених енергетских компанија очигледно ће банкротирати, па ће, на крају, оне које преживе бити у стању да зараде још више када цена нафте поновно скочи“, рекао је Шиф.

Додао је да ће нафтне компаније са великим капиталом преживети кризу и на крају од ње имати користи, када цене поново почну да расту.

Америчка индустрија шкриљаца ће се срушити

Америчка индустрија нафтних шкриљаца вероватно ће бити погођена највише, имајући у виду изузетно високе трошкове производње и одржавања.

„Заиста, 50-60 долара за барел је минимум да би многи преживели. Нисмо то имали ни пре, а сада смо у ниским 30-има, тако да ће ово изазвати велику девастацију“, рекао је Шиф.

Пад цена нафте може у кратком року појефтинити гориво на пумпи, али потрошачи не би требало да буду превише узбуђени због тога, јер ће надолазећа економска рецесија тај ефекат брзо негирати, упозорио је.

Пуцање доларског мехура повећаће вредност нафте

„Људи ће имати користи од јефтиније цене гаса, али не треба да се навикавају јер то неће потрајати", рекао је он.

Доларски мехур ће пући

У ширем смислу, падајуће цене нафте су „део дефлационог процеса“ који утиче на вредност америчких долара, сматра Шиф. Огромне количине дуга су се гомилале у свим секторима америчке економије.

„Прави проблем у америчкој економији је укупан дуг. Имамо толико дуга, не само у нафтним компанијама, већ у свим врстама компанија“, рекао је Шиф.

За разлику од финансијске кризе 2008. године, САД вероватно неће моћи поново да „надува“ долар, а да не пукне.

„У 2008. години долар је поскупео јер су га сви куповали. Овог пута га сви продају “, рекао је Шиф и напоменуо да ће цене расти укључујући и цене нафте када долар почне да се руши.

 

Коментар