Опрема стигла у последњем тренутку: 3Д штампачи спас за оболеле од коронавируса

Несташица вентила за респираторе угрожава живот најтежих пацијената, али је помоћ пружила једна италијанска компанија.
Sputnik

Италијанска компанија која се бави 3Д принтерима креирала је и испринтала 100 вентила за респираторе јер се болница у Бреши суочила с недостатком ове медицинске опреме. Вентили служе као веза између пацијената и респиратора, машина за одржавање дисања, преноси портал Кликс ба.

Болница у Бреши на интензивној нези има 250 пацијената заражених коронавирусом. Вентили су за једнократну употребу и сваки се може користити најдуже осам сати.

Израда једног вентила кошта један еуро, а за дизајн прототипа било је потребно око три сата.

Италијанска новинарка Нунција Валини открила је да главни добављач није у стању да достави потребне вентиле, па је повезала ову болницу с извршним директором компаније „Исинова“, Кристијаном Фракасијем.

Фракаси и инжењер Алесандро Ромајоли отишли су у компанију, а три сата касније вратили су се са прототипом.

„Вентил је тестиран на пацијенту и рекли су да функционише. Вратили смо се у канцеларију и наставили да штампамо нове“, наводи Ромајоли за Би-би-си.

Тандем је започео сарадњу са још једном локалном компанијом за 3Д штампање како би успели да подмире потребе болнице. „Исинова“ има шест принтера, а за израду једног вентила потребно је сат времена.

Компаније бесплатно израђују вентиле, али ће дизајн остати пословна тајна.

„Вентил има јако танке рупе и цевчице мање од осам милиметара. Није их лако направити. Поред тога, током штампе треба пазити да производ остане стерилан и направити га на клинички начин“, наводи Фракаси.

Још једна болница затражила је помоћ компаније јер им нестају вентили.

„Нисмо спавали два дана. Покушавамо спасити животе“, наводи Фракаси.

 

Коментар