Цена нафте „Брент“ наставља пад

Цена нафте „Брент“ пала је испод 27 долара за барел први пут од новембра 2003, следи из података са берзи.
Sputnik

У 16.19 по московском времену (14.19 по средњоевропском), цена мајских фјучерса за северноморску нафту „Брент“ пала је за 6,51 одсто – на 26,88 долара по барелу, а мајских фјучерса за сирову нафту „ВТИ“ – за 10,72 одсто, на 24,4 долара по барелу.

Како су аналитичари „Голдман Сакса“ изјавили за агенцију Ројтерс, „пад потражње за нафтом услед ширења коронавируса постаје све видљивији“.

Цена нафте достигла најмању вредност за последње четири године

Они су, такође, прогнозирали и пад „Брента“ на 20 долара у овом кварталу.

Ситуација на нафтном тржишту

Котације нафте и девизни курс срушили су се након вести да чланице Организације земаља извозница нафте нису успеле да продуже споразум о смањењу производње. Још један фактор који утиче на националну и светску економију остаје пандемија коронавируса.

Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је 10. марта да врата ОПЕК+ нису затворена и да су редовни састанци планирани у мају-јуну, а није искључио ни могућност нових споразума. Према саопштењу Кремља, није искључено да ће Русија и Саудијска Арабија успети да се договоре о количини производње нафте.

С друге стране, директор „Сауди Арамко” Амин Насер потврдио је да ће у априлу ова саудијска компанија драстично повећати испоруку нафте. Према његовим речима, укључујући испоруке у земљи, обим испоруке износиће 12,3 милиона барела нафте дневно.

Коментар