Најопаснија чињеница о коронавирусу: Тек сваки седми заражени ће бити регистрован

Чак 86 посто случајева заразе коронавирусом у Кини није откривено пре забране путовања. Научници тврде да шест од седам заражених коронавирусом може остати неоткривено.
Sputnik

Око 86 посто пацијената заражених коронавирусом остало је изван евиденције, све док власт у Кини није увела ограничења путовања, показало је истраживање објављено у часопису „Сајенс“, преноси „Кликс“.

Компјутерски модел помогао је истраживачима да прате инфекције и порекло вируса, пре и после забране путовања у Вухан. Особе које нису знале да имају коронавирус биле су извор инфекција у 79 посто случајева.

„Нерегистроване инфекције често пролазе с благим, ограниченим или никаквим симптомима. Због тога остају непримећене. Зависно о броју и јачини инфекције могу изложити вирусу далеко већи број популације од оног који би био да су откривени“, наводи се у истраживању.

Већина симптома Ковид-19 је блага, а Центар за контролу болести и превенцију јавља да се тежи облици показују у 16 посто случајева. Највише су изложене старије особе и пацијенти с хроничним здравственим проблемима, пише Фокс њуз.

Грађани широм света позвани су да примене меру социјалне дистанце и рад од куће ако је то могуће. Укупан број евидентираних случајева широм света већи је од 200.000, а преминуло је око 8.000 људи.

Прочитајте и:

Коментар