Без инструмената за рад: Италијански лекари на ивици нерава

Докторка из Бергама пожалила се у интервјуу листу „Коријере дела Сере“ на критичну ситуацију у болницама због коронавируса.
Sputnik

Према речима хурурга, недостају средства за помоћ оболелим.

„Бесни смо. Немамо инструменте да помогнемо свима, само заштитна средства…Пацијент престаје да дише, масираш му срце – наравно, ти као доктор не можеш да га оставиш да умре – он те гледа. А како да га интубирате? Имаш цев, али немаш апарат за механичку вентилацију. И шта да се ради?“, наводи лист речи лекара.

Осим тога, она је испричала о мерама опреза које морају да се предузимају како не би заразили супруга и децу.

Крављи урин, бели лук: Разбијене најапсурдније заблуде у борби против коронавируса

„Уочи повратка кући упозоравам мужа да држи децу даље од мене. Идем у тоалет, бацам све у машину за веш, стојим под тушем 40 минута, трљам се сапуном. Затим стављам маску, али се ипак држим даље од деце“, испричала је она.

Лекарка је поменула и да је ошишала косу како би максимално смањила могућност да вирус донесе у кућу.

Хирург је признала да доктори морају да разговарају и са породицом умрлих пацијената који чак не могу ни да се опросте од њих.

„Преносимо пацијентима речи које нам говоре чланови њихове породице преко телефона, дајемо им цедуљице са порукама и цртеже унука које нам доносе. Породици саопштавамо телефоном о умрлима. Морала сам да разговарам са двоје деце пацијента који живе далеко једни од других. Нису га чак могли ни да оплачу заједно. Да не говорим о томе да нису могли да га држе за руку – чак ни ми то не можемо да урадимо. Они умиру сами. У мртвачницу их возе уврнуте у фолију са средствима за дезинфекцију“, испричала је докторка, нагласивши да се многе њене колеге налазе на крају живаца због бриге и умора.

Она је испричала и шта највише болесници траже од ње.

„Пацијент осећа шта се дешава и то се може прочитати у његовим очима. „Пренесите мојој супрузи да је волим“ или „поздравите моју тек рођену унуку коју нисам успео ни да видим“, навела је докторка.

Број жратава коронавируса у Италији порастао је за последња 24 часа за 427 особе, саопштио је шеф службе за цивилну заштиту Анђело Борели.  Укупан број жртава овог вируса на Апенинима достигао је 3405.

Коментар