Турски нутрициониста објашњава зашто бели лук нарочито треба да конзумирају жене

Познато је да бели лук помаже у спречавању многих болести, али поред тога, постоје случајеви када га треба избегавати, док против непријатног задаха након његовог конзумирања постоји врло једноставно решење.
Sputnik

Корист

Многа од благотворних дејстава белог лука су већ одавно позната, а турски нутрициониста Шебнем Кандирали Јилдирим сматра да бели лук помаже у превентиви рака млечних жлезда, а снижава и ниво шећера у крви.

Ово поврће такође помаже у неутралисању последица тровања храном, а сумпорно једињење које садржи доприноси нормализацији крвног притиска.

„У случајевима тровања храном проузрокованих кампилобактеријама, бели лук је сто пута ефикаснији, него уобичајени антибиотици“, сматра Јилдирим.

Позивајући се на податке истраживања, она је изјавила да жене које редовно конзумирају бели и црни лук ређе обољевају од артритиса кукова, пошто ово поврће садржи супстанце, које спречавају уништавање зглобне хрскавице.

Турски нутрициониста објашњава зашто бели лук нарочито треба да конзумирају жене

Штетност

С друге стране, руски инфектолог Елена Циганова је у изјави за радиостаницу „Говори Москва“ упозорила у случају којих болести ипак не би требало конзумирати ово поврће.

Конкретно, треба га избегавати у случају камена у жучи, проблема с бубрезима, као и гастроинтестиналним трактом.

„У случају обичног гастритиса, као и чира на желуцу или дванаестопалачном цреву треба избегавати конзумирање белог лука“, истакла је Циганова.

Она је још истакла да не треба користити превише белог лука у циљу јачања имунитета, јер његова ефикасност у борби против акутних респираторних вирусних инфекција није доказана.

Јак мирис

Турски нутрициониста Шебнем Кандирали Јилдирим сматра да непријатни мирис белог лука не би требало да представља сметњу за његову конзумацију. Да би се то избегло, она препоручује да се бели лук једе заједно с прокуваним млеком.

„Ако вам се свиђа укус белог лука, уместо да га додајете током припреме јела, можете га јести и сировог, пошто термичка обрада спречава формирање веома корисног сумпорног једињења које он садржи“, истакла је турска докторка.

Коментар