Паника међу олигарсима – свако хоће свој респиратор

У јеку пандемије коронавируса, богати Руси почели су у паници да купују респираторе и да опремају кућне клинике, у нади да ће тако обезбедити боље услове за лечење у случају да оболе од заразне болести која хара светом, пишу руски медији.
Sputnik

Један од руских олигрха објавио је да је купио један апарат за 1,8 милиона рубаља (око 20.000 евра) и да намерава да купи још два апарата. Међутим, како је истакао, потражња је тренутно огромна, због чега се на апарате чека и по осам месеци.

Према иформацијама московске компаније „Хедвеј груп“, државне болнице широм Русије укупно имају на стању око 42-43 хиљаде респиратора.

Према томе, на 100.000 становника расположиво је око 29 апарата, што је много више него у Италији, где на исти број људи поседују само осам уређаја за вештачко дисање.

Вирус имун на богатство

Према речима представника неколико компанија, које производе респираторе, у последње две седмице приватна лица чинила су 30 одсто купаца респиратора, а многе компаније су распродале све залихе и праве листе чекања са неизвесним исходом.

Респиратори се углавном увозе из Кине, Италије и Немачке, иако су последње две земље забраниле извоз, подсећају руски произвођачи.

Министарство здравља Русије поручује да је бесмислено куповати респираторе за кућну употребу, јер су приликом лечења тешке пнеумоније потребни и други медицински уређаји, који се примењују искључиво на одељењима за реанимацију и интензивну негу.

„То је хистерична одлука, као и куповина тоалет папира на тоне, само уз другачији буџет. Једино место где је могуће лечење је болница. Нећете успети тако да се опремите у канцеларији или код куће“, поручује неурохирург из научног Центра за неурологију Алексеј Кашчејев.

На сајту Спутњика читајте најновије информације о пандемији коронавируса.

Прочитајте још:

Коментар