Руски амбасадор: Споразум о ликвидацији ракета захтева додатну проверу

Мултилатерални мораторијум на Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета захтева додатну проверу, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов у интервјуу за амерички часопис „Армс контрол тудеј“.
Sputnik
„Сматрамо да мултилатерални мораторијум, који је предложила руска страна, захтева додатне мере провере, нарочито имајући у виду да су системи за лансирање ракета средњег домета већ размештени у Румунији (а ускоро се очекују и у Пољској)“, истакао је Антонов.

Он је још нагласио да САД нису представиле ни Русији, а ни међународној заједници доказе да су руске ракете 9M729 прекршиле Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Споразум о ликвидацији ракета

Другог августа прошле године обустављено је важење Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

САД су руске ракете типа 9M729 „Новатор“ искористиле као изговор за повлачење из историјског Споразума о ракетама средњег и кратког домета.

Руски амбасадор: Споразум о ликвидацији ракета захтева додатну проверу

Након тога је председник Русије Владимир Путин предложио увођење мораторијума о размештању ракета средњег и малог домета и у Европи и другим областима. Свој предлог је упутио водећим европским и азијским државама, као и разним међународним организацијама.

Русија је више пута саопштавала да у потпуности испуњава све услове из овог Споразума. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је истицао да Москва има веома озбиљна питања за Вашингтон поводом испуњавања споразума од стране САД.

 

Коментар