НАТО упозорио Русију: Коронавирус није утицао на нашу борбену готовост

Без обзира на пандемију Ковид-19, НАТО је спреман да одговори на претње свих потенцијалних противника, укључујући Русију, поручио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
Sputnik

Према његовим речима, трупе НАТО блока настављају да штите своје границе у уобичајеном режиму, преноси „Дејли Телеграф“.

„Наша оперативна приправност је очувана, није била подривена. Настављамо да патролирамо небом и штитимо наше границе, а настављамо и наше мисије и операције. Претње и проблеми с којима се суочавамо не нестају због кризе изазване Ковидом-19“, истакао је Столтенберг.

Према писању листа, ширење инфекције изазване Ковидом-19 приморало је Алијансу да откаже неколико обука, од којих и неке велике, као што је „Заштитник 2020“.

Истовремено, наводи се, Русија, коју оптужују за спровођење дезинформационе кампање о вирусу корона и НАТО-у, демонстрира своју војну моћ организовањем маневара поред граница чланца Алијансе, као и у британским водама.

Појачано присуство руских Оружаних снага

Према писању листа, а по речима генералног секретара НАТО-а, Алијанса је на својим границама приметила „значајну војну активност“ руских Оружаних снага. Протеклих недеља су оружане снаге НАТО-а неколико пута пресретале руске војне авионе, а током неколико дана, бродови Алијансе су пратили и „необично присуство“ руске војне флоте у Северном мору.

НАТО упозорио Русију: Коронавирус није утицао на нашу борбену готовост

Како наводи „Дејли Телеграф“, Столтенберг инсистира на томе да епидемија није утицала на оперативну приправност НАТО-а и није ослабила његову способност за одбрану.

„Наш главни задатак је да осигурамо да ова здравствена криза не постане и безбедносна криза“, изјавио је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.

Он је још истакао, преноси лист, да овај Северноатлантски савез мора да очува своје присуство не само на копну, већ и у ваздуху и на води.

Одговор НАТО на кризу

Столтенбергов говор, пише „Дејли телеграф“, претходио је предстојећем састанку министара спољних послова НАТО-а, који ће разговарати о одговору на коронавирусну кризу, која је однела животе 30 хиљада људи у Европи. Очекује се да ће званичници дати заједничку изјаву како би упозорили Русију и „остале потенцијалне непријатеље“ да Алијанса остаје битна војно способна структура.

НАТО упозорио Русију: Коронавирус није утицао на нашу борбену готовост

Како наводи овај лист, због ограничења путовања и заседања, проузрокованих вирусом корона, састанак министара ће се одржати посредством видео-конференцијске везе – први путза 70 година од постојања НАТО-а. Телефонска конференција треба да сигнализира потенцијалним непријатељима да Алијанса намерава да ради у уобичајеном режиму, без обзира на пандемију.

Столтенберг је такође изјавио, пише лист, да НАТО помаже у решавању кризе вируса корона. Иако овај савез нема сопствену медицинску опрему, делује као форум савезника, омогућавајући им да потраже помоћ и пружа логистичку подршку.

Подсетимо, бивши командант копнених снага САД у Европи генерал Бен Хоџес у интервјуу за „Одбрана24“ изјавио је да је епидемија вируса корона открила све слабе тачке у области прекограничног кретања, које Русија може да искористи за напад на НАТО.

Коментар