Научници прогнозирали када ће бити крај активности вируса корона

Научници очекују снижење активности вируса корона до лета, јер долази топлије време, што не погодује вирусу, рекао је заменик директора за иновације Истраживачког института за епидемиологију и микробиологију „Пастер“ у Санкт Петербургу Александар Семјонов.
Sputnik

„Сад нам стиже лето, свуда ће порасти температура, биће повећана инсолација, ултраљубичасто зрачење и слично. Вирус корона одређено време опстаје у окружењу, али не може заувек. Надам се да ће на лето активност вируса ослабити. Оптимална температура за пренос вируса је од пет до 12 степени, управо оно што сада имамо у европском делу Русије. Такви услови су повољни за ширење вируса, док топлота, очигледно, није“, истакао је Семјонов, преноси „Русија 1“.

Према његовим речима, лето још није наступило и нема довољно података који би потврдили његове претпоставке.

„Постоји велика вероватноћа да ће се са короном десити исто као и са вирусом атипичне пнеумоније, који је преплашио цео свет 2003-2004. године, када је владала епидемија САРС-а. И видите, 17 година касније нестао је без трага“, подсећа стручњак.

Директор државног научног центра „Вектор“ Ринат Максутов такође сматра да постоји неколико могућих сценарија, када је реч о вирусу корона.

„Вероватно ће прећи у сезонску болест, што зачи да ће се овај вирус стално налазити међу људском популацијом, по аналогији са другим вирусима корона и грипом, али, могуће, са већим бројем тешких случајева“, истиче он.

На сајту Спутњика читајте последње вести о пандемији вируса корона у свету и код нас.

Прочитајте још:

Коментар