Жариште вируса корона у Кини више није Вухан већ — иностранство

Корона вирус се и даље шири по Кини, али овог пута жариште није Вухан, већ – иностранство. Зато су границе Кине сада затворене за стране држављане, а Кинези који се враћају кући упућују се у карантин и на тестирање. Иако не букти као раније, епидемија још траје, али стручњаци тврде да неће бити другог таласа.
Sputnik

Ширење епидемије корона вируса у Кини је сузбијено, али није у потпуности завршено. Нових домаћих случајева заразе је врло мало, највише пет дневно, али она сада не долази изнутра, већ из иностранства.

Зато је Кина у марту почела да евидентира случајеве из иностранства. За сада их је више од 950, а дневно их буде до 50. У недељу је у читавој Кини регистровано 30 нових случајева корона вируса, од којих је 25 дошло из иностранства.

Жариште вируса корона у Кини више није Вухан већ — иностранство

Иако се нови случајеви и даље појављују, водећи кинески епидемиолог Џунг Наншану сматра да уз све мере које сада спроводи, Кина неће имати други талас корона вируса.

По речима нашег саговорника Немање Милутиновића, дописника РТС-а из Пекинга, жариште Вухан, одакле је првобитно вирус почео да се шири, већ данима пријављује највише један нови случај корона вируса.

Епидемија корона вируса и даље у Кини, али жариште није Вухан

„У Кини ниједног тренутка није проглашен крај епидемије. Кинеске здравствене власти су на конференцији за медије рекле да је, у основи, сузбијено домаће ширење корона вируса. То значи да је сузбијено ширење вируса чији је извор у Кини. Истовремено, Кина је наставила да се бори са новим изазовом – корона вирусом који имају људу који долазе из иностранства“, истакао је Милутиновић.

Да би се изборила са случајевима који долазе из иностранства, Кина је увела обавезан двонедељни карантин, а потом и обавезно тестирање свих људи који допутују из стране државе. Најновија мера донета је пре око 10 дана – страним држављанима је забрањен улазак у земљу (изузетак су они са специјалним визама, добијеним од кинеских амбасада широм света).

Кинеске власти су покушале и да смање притисак на велике градове тако што су преусмерили бројне летове из Пекинга у мање градове. Где год да слете, кинески држављани мораће да се тестирају и изолују, за шта им је обезбеђен смештај, али он није бесплатан – храна и ноћење наплаћују се 600 јуана, односно, 9.000 динара.

Заражени без симптома

Како би успоставила већу контролу над корона вирусом, Кина је тестирала и особе које су биле у контакту са зараженима или са онима који су допутовали из иностранства. Током тих прегледа уочен је нови проблем – постоје заражени који немају симптоме вируса.

Жариште вируса корона у Кини више није Вухан већ — иностранство

Кинеске власти су пријавиле да таквих случајева тренутно има најмање 1.541, од којих је 205 дошло из иностранства.

Они се налазе под посебним медицинским надзором, а Национална здравствена комисија најавила је да ће такве пацијенте убудуће уврштавати у своје дневне извештаје о новим случајевима корона вируса.

Превентивне мере још на снази

Наш саговорник напомиње да су бројне превентивне мере остале на снази и да у односу на период од пре месец и по дана не примећује значајну промену на пекиншким улицама, иако је број заражених знатно опао.

„И даље је свуда обавезна маска. И даље на сваком улазу у тржни центар, парк, неку институцију грађанима мере температуру. Постоје и апликације за мобилне телефоне које прате кретање. На многим местима се тражи од грађана да покажу да нису у протекле две недеље боравили у зараженим подручјима, попут Италије, Шпаније, САД, Јужне Кореје, па чак и неких провинција које су означене као потенцијално опасне“, сведочи Милутиновић.

Нема страха

Милутиновић каже да су се људи временом навикли на нови начин функционисања и да међу њима више не примећује панику и страх.

„Примећујем да се људи полако опуштају. Формирају се карактеристичне кинеске гужве у продавницама, све је више родитеља са децом на улици. На неки начин, живот се враћа у нормалу, уз поверење Кинеза у њихове власти да се ти нови случајеви заиста одмах региструју и изолују“, каже Милутиновић.

Наш саговорник додаје да то не значи да су у потпуности престали да маре за корона вирус. И даље има оних који држе дистанцу од других, иако она није обавезна нити стриктно дефинисана.

„Ја понекад поменем у шали, али је то заправо истина, да сам први пут доживео да ме људи обилазе и прелазе на другу страну улице када ме виде. Можда то што сам странац додатно појачава њихову сумњу у то да сам здрав“, каже Милутиновић.

Жариште вируса корона у Кини више није Вухан већ — иностранство

Школе и универзитети и даље под кључем

У појединим провинцијама које нису биле јако погођене корона вирусом, средње школе су отворене, уз поштовање свих мера заштите. Ипак, у већем делу Кине школе, вртићи и универзитети и даље не раде.

Пријемни испити су одложени, а настава за ученике основне школе и ученике нижих разреда средњих школа одржава се на исти начин као у Србији – преко телевизије. Средњошколци који припадају вишим разредима, уче преко посебне апликације која је јединствена за читаву Кину, а студентима је летњи семестар одложен.

Привреда се опоравља

Иако велики број људи и даље раде од куће, многе фабрике су се отвориле, па има и оних који су се вратили на регуларна радна места.

Милутиновић каже да кинеска економија током јануара и фебруара иначе доживљава благи пад због прослављања Кинеске нове године. Ове године је тај пад трајао дуже због короне, али се није задржао. Већ у марту фабрике су поново почеле да раде и малопродаја је почела да се опоравља.

„Кина је покренула низ мера које би требало да помогну економији. Пре свега, оне су концентрисане на мала, средња и микропредузећа, за које је овај удар био најтежи. Зато је издвојила милијарде јуана и дала посебне кредите са дугим роковима отплате и ниским каматама, како би подржали кључна предузећа, пре свега она која су највише претрпела током епидемије и она која су учествовала у борби против ње“, објашњава саговорник Спутњика.

Он додаје да су локалне самоуправе почеле да издају обвезнице које би требало да ублаже економске последице корона вируса.

Различите мере заштите

Кинеске мере у борби са корона вирусом разликовале су се од града до града, а негде чак и од насеља до насеља. Тако је периферија Пекинга имала другачија правила од оних у центру, а разликовала су се и широм Вухана, у ком је епидемија избила.

Препоручена раздаљина између људи никада није конкретизована, али је у одређеним подручјима било прописано да дистанца између две особе у канцеларији мора да буде најмање метар, као и то да је ношење маски у тим околностима обавезно.

Наш саговорник каже да никада није чуо да је неко кажњен због кршења ванредних мера и истиче да су Кинези знатно послушнији од Европљана или Американаца – у већем делу Кине кретање није било забрањено, али Кинези нису излазили из кућа осим ако је било неопходно.

Коментар