Научници објаснили како вирус корона утиче на срце

Вирус корона може негативно да утиче на рад срца, саопштили су амерички научници чије је истраживање објављено на порталу „Медикал експрес“.
Sputnik

Експерти Фонда за медицинско образовање и научна истраживања „Мејо“ истакли су да се смањење срчане функције примећује у тежим фазама болести. Код одређеног броја пацијената те промене су последица упале, а код других пацијената настају због присуства КОВИД-19 у срчаном мишићу.  

Према подацима истраживача, код заражених особа појављују се два проблема повезана са радом кардиоваскуларног система: затајење срца и аритмија. Она може да буде изазвана нежељеним дејствима лекова који су узимани за лечење коронавирусне инфекције.

Руски лекар открио које је најмоћније оружје у борби против короне

Научници још увек нису успели да пронађу тачне податке о томе да ли слични препарати могу да испоље негативан ефекат на рад срца и препоручују пацијентима да наставе са применом лекова, уколико им лекар није рекао другачије.

Пандемија вируса корона

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове коронавирусне инфекције КОВИД-19 за пандемију.

Широм света од новог корона вируса оболело је више од 1,5 милиона особа, преминуло је више од 88 хиљада, а оздравило је око 330 хиљада људи, преноси сајт „Ворлдометерс“.

На територији Русије је до сада регистровано 10.131 случај заразе у 81 региону, док је преминуло 76 пацијената. Оздравило је 698 људи.

У протекла 24 часа у Русији је забележено 1.459 нових случајева вируса корона, док је 13 пацијената преминуло и 118 оздравило, саопштио је руски оперативни штаб за борбу против ширења вируса корона.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.  

Коментар