Вучић одликовао потпуковника Димчевског за Кошаре

Поводом 21. годишњице Битке на Кошарама, председник Србије Александар Вучић одликовао је Орденом белог орла са мачевима другог степена потпуковника Драгутина Димчевског за испољено лично херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном Војске Југославије током 1998. и 1999. године, саопштила је прес-служба председника.
Sputnik

На Велики петак 9. априла 1999. године припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, потпомогнути Војском Албаније и НАТО авијацијом, прешли су државну границу у рејону карауле Кошаре и напали јединице Војске Југославије са циљем прекидања комуникације на линији Ђаковица-Призрен и запоседања већег дела Метохије.

Тада је 53. гранични батаљон био прва јединица наше војске која је примила непријатељски удар и херојски одолевала нападима непријатеља чувајући отаџбину.

Поред ове, у бици су учествовале и 125. моторизована бригада, 63. падобранска бригада, део 72. специјалне бригаде, Војна полиција, део 549. моторизоване бригаде, делови Приштинског корпуса, резервисти и руски добровољци.

Бомбардовање СРЈ: Голобради хероји у паклу Кошара /видео/
Битка на Кошарама трајала је до краја НАТО агресије на СРЈ 10. јуна 1999. године, преноси Танјуг.

Губици на обе стране су били велики: 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). У непријатељским редовима тзв. ОВК је изгубила преко 200 припадника, а уништено је и пет тенкова Војске Албаније, наводи се у саопштењу.

Коментар