Како се вирус корона шири по трговини када се накашље неко ко је заражен /видео/

Фински научници направили су симулацију која показује како се честице из једног кашља које садрже корона вирус могу раширити супермаркетом.
Sputnik

Симулација научника са Универзитета Алто показује да се честице у ваздуху у затвореном простору задржавају неколико минута и шире се кроз два реда у трговини.

Према прелиминарним резултатима њиховог истраживања, ситне честице које садрже корона вирус могу се задржати у ваздуху дуже него што се мислило што говори у прилог томе да би се током пандемије требало избегавати затворени простори.

Четири истраживачка тима засебно су провели моделирање, користећи исте почетне услове за особу која кашље у пролазу између полица, преноси „Индекс“.

„Неко заражен корона вирусом може кашљати и ходати, али тада оставља иза себе изузетно мале честице аеросола које носе корона вирус“, рекао је доцент Универзитета Алто Вили Вуоринен.

„Те би честице могле завршити у диајним путевима других у близини“, додао је.

Јуси Сане, главни специјалиста Финског института за здравље и добробит, нагласио је важност прелиминарних резултата.

„Институт препоручује да останете код куће ако вам није добро и да одржавате физичку дистанцу са свима. Упуте укључују и кашљање у рукав или ткиво и бригу о доброј хигијени руку“, рекао је Сане.
Коментар