Рјабков: Ставови Русије и САД су принципијелно различити, очекује нас тешка дискусија

Сва потребна питања могу се решити без додатног отежавања и несугласица, ако се руководимо принципима равнотеже интереса и строго придржавамо норми међународног права – а Русија је увек за то, истакао је Рјабков поводом формирања радне групе Москве и Вашингтона за питања свемира.
Sputnik

Како је Рјабков већ најавио, Москва и Вашингтон формирали су радну групу за питања свемира.

Он је истакао да су опште теме за разматрање, у принципу, јасне, али да сама дискусија вероватно неће бити лака.

Рјабков је нагласио да се ставови Москве и Вашингтона о многим аспектима активности у свемиру фундаментално и принципијелно разилазе, а посебно, у перспективи појаве оружја у свемиру, као и офанзивних средстава.

„С обзиром  на све разлике, није реално очекивати да ће формирање ове групе одмах довести до великог прогреса. Овде је потребан методичан рад, а најважније, спремност наших америчких колега да пажљиво и промишљено приступе оним аргументима и логици, којих се доследно придржава руска страна”, истакао је Рјабков.

Сједињене Америчке државе у многим ситуацијама настављају да се придржавају бескомпромисног става и намећу партнерима своје виђење ситуације, што се огледа и у скорашњим изјвама заменика државног секретара САД за питања међународне безбедности Кристофера Форда о „неодговорним” и „опасним” активностима Москве и Пекинга у свемиру.

Рјабков: Ставови Русије и САД су принципијелно различити, очекује нас тешка дискусија

Према Рјабкову, залагање Вашингтона за такав једностани приступ је жалостан.

„Увек смо успевали да разликујемо реторику од суштинског става неке стране. Реторика нам и није битна, јер је у већини случајева реч о јефтиној пропаганди, које је у Вашингтону у последње време толико да прикрива суштину. Ипак, став САД нам је добро познат и ми ћемо као и раније током дијалога с америчким колегама иза затворених врата наставити да их спуштамо на земљу. Ми смо озбиљни људи, имамо довољно стручњака у свим државним структурама. Покушаји оваквих поучних обраћања су бескорисни и бесмислени”, констатовао је руски званичник.

Он је подсетио да сваки потенцијални споразум увек представља „равнотежу интереса”.

Прочитајте још:

Коментар