Незапамћен пад економске активности Америке и еврозоне

Економије САД и еврозоне смањиће се за 30 одсто на годишњем нивоу у другом тромесечју. Опоравак од нове пандемије коронавируса трајаће најмање до краја следеће године, наводе аналитичари Агенције за кредитни рејтинг (Фич Рејтингс).
Sputnik

Како је објавила француска новинска агенција АФП, аналитичари Фич-а сматрају да је ограничавање јавног живота у САД и Европи изазвало озбиљан пад економске активности, преноси портал Сибиз.

У том светлу се процењује да би БДП у текућем тромесечју у САД и Европи могао да се смањи за седам до осам постона кварталном нивоу и за 28 до 30 посто годишње.

Ово је незапамћено привредно успоравање, наводе аналитичари Фич-а додајући да се нешто слично догодило у Кини у првом тромесечју.

Агенција за кредитни рејтинг такође је истакла да ако се здравствена криза и мере олакшају, у другој половини године може се очекивати значајно побољшање привреде.

Привредној активности може се помоћи владиним подстицајним пакетима. И у овом случају БДП се неће опоравити на нивоу пре пандемије коронавируса пре краја 2021. године, наводе аналитичари Фич-а.

Прочитајте још:

Коментар