Како поделити хиљаду милијарди евра за спас европске привреде

Европска унија је усвојила пакет помоћи од хиљаду милијарди евра, као економски одговор на кризу изазвану коронавирусом. У Спутњиковој мини анкети о томе како би они усмерили тај новац, економисти су слично реаговали – најпре према онима који су остали без посла и малим и средњим предузећима, јер су важни за оживљавање привреде.
Sputnik

др Божо Драшковић, професор на Београдској банкарској академији и координатор у Институту економских наука:

-  Вероватно да би требало снажније подржати сектор малих и средњих предузећа, а кредитним позицијама са нижим каматама и дужим периодом отплате велике компаније. Лоша ствар у целој ситуацији је што се смањују зараде и долази до отпуштања запослених, па у таквој ситауцији нема ни новог дохотка. Зато мора да се види на који начин подржати тражњу обичног грађанина.

- Треба пажљиво одмерити у којим областима и на који начин упумпати новац и која сума новца може да се упумпа у поједине секторе. То ће све дуже трајати. Посебно је угрожен  туризам који у доброј мери утиче на привреде многих земаља ЕУ. Питање је како премостити тај временски интервал до његовог опоравка који неће бити брз.

Како поделити хиљаду милијарди евра за спас европске привреде

- Требало би наћи механизма да подршка иде секторима који су највише погођени и да инвестирање иде у јавну потрошњу – у развој здравства, научних истраживања, у директну подршку предузетницима и малим и средњим предузећима, а индиректну неким другим секторима. Аутомобилска индустрија ће доживети снажан шок и у смислу производње и продаје. Упумпавање новца без покрића, сигурно, није добро ни за једну економију. 

др Мирослав Здравковић, уредник портала Макроекономија:

Најугроженији су највиталнији делови, а то су становништво које остаје без посла без своје кривице и мала и средња предузећа која су кичма сваке економије. Основни начин расподеле новца у ситуацији потпуног слома зато јесте ићи управо од најосетљивијих категорија, а то су они од социјално угрожених који тренутно остају без посла, па преко свих видова заштите малог и средњег бизниса. 

- Значи, не помаже се са милијарду или 10 милијарди евра великој компанији да опстане, јер је сто пута мањи износ од тога потребан да сви радници који раде у њој добију приходе и остану у животу, а самим тим да буду спремни за следећи циклус, за запошљавање и рад. 

- А догађа се, изгледа, супротно -  да ће се становништву доделити релативно мало пара у односу на то колико ће добити велике компаније. Да ли ће се поновити 2008. и да ли ће се спасити пар десетина најкрупнијих компанија да не банкротирају, а да цену плаћа становништво. Од минималне стопе незапослености икада која је забележена у фебруару, ЕУ ће до јула, августа имати изузетно високу есклацију незапослености.

Како поделити хиљаду милијарди евра за спас европске привреде

 др Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду

-  Иако пакет од хиљаду милијарди евра, посебно из нашег угла, изгледа као велики новац, имајући у виду колико је земаља у ЕУ и радника и становника, предузећа, компанија, банака угрожено, ипак је суштинска ствар да се средства употребе тамно где је то најефикасније, односно најпотребније. Значајан део новца би требало одвојити за помоћ угроженим радницима. У неким земљама  више десетина процената радника је већ изгубило посао. Ја бих значајан део новца, као што је то и у Србији, употребио за помоћ људима који остану без посла

- На другом месту су мала, средња и микро предузећа. Баш зато што су мали и наслоњени на велика предузећа, у суштини су најрањивији, јер они у уређеним системима могу да функционишу ако функционишу и велика предузећа за која испоручују одређене полуфабрикате и производе и од тога живе. 

- По природи ствари трећи су велике компаније који су носиоци развоја и ми то сада видимо на примеру Немачке, која производи сваки други ауто у Европи, али и других земаља, где су највеће мултинационалне компаније на коленима, јер су биле оријентисане на глобалне ланце снабдевања. Оне на дуги рок вуку привреду и због опоравка европске привреде и њима треба помоћ.

- Не треба губити из вида да су неке земље тешко погођене здравственом кризом и верујем да ће Европа о томе размишљати да се помогне тим земљама. Пета категорија, пета врста помоћи су ипак угрожени становници којих вероватно нема у свим земљама у великом броју. Део становништва у земљама јужног дела ЕУ је имао проблема и пре ове кризе и свакако ће они после свега свакако бити већи. 

Коментар