Цене нафте у свету расту

Светске цене нафте данас су у порасту за око 1,3 одсто након прогнозе Управе за енергетске информације (ЕИА) америчког Министарства енеретике о смањењу производње нафте из шкриљаца у тој земљи, показују подаци са берзи.
Sputnik

Према подацима од 7.57 по московском времену (6.57 по средњоевропском времену) цена јунских фјучерса северноморске смеше нафте типа „Брент“ порасла је за 1,32 одсто ─ до 32,16 долара по барелу, док је цена мајских фјучерса нафте типа „ВТИ“ порасла за 1,34 одсто ─ до 22,71 долара по барелу.

Према очекивањима америчког министарства, производња нафте из шкриљаца у највећим областима за производњу нафте у Сједињеним Америчким Државама у мају ће, у поређењу с априлом, бити смањена за 2,1 одсто, односно, до 8,709 милиона барела дневно. То ће представљати већ четврто смањење у низу и највеће од јуна 2016. године.

Цене нафте у свету расту

Истовремено, котације нафте, генерално, условљене су најновијом одлуком земаља-чланица ОПЕК+ о смањењу производње за 9,7 милиона барела дневно у мају-јуну, односно за 7,7 милиона у другој половини године и 5,8 милиона надаље закључно до априла 2022. године.

Раст цена могао би бити и већи, али је ограничен рестриктивним мерама које су многе земље предузеле због пандемије вируса корона.

Прочитајте још:

Коментар