Културна самоизолација: „Бољшој театар“ доступан на Јутјубу до 11. маја

На званичном Инстаграм налогу руског „Бољшој театра“ објављено је да ће театар наставити са онлајн приказивањем својих представа из „златног фонда“ све до 11. маја.
Sputnik
„Радујемо се што можемо да објавимо да се онлајн приказивање представа из ’златног фонда‘ на Јутјубу наставља. Првих шест приказаних представа ’Бољшој онлајн‘ имале су више од 6,5 милиона прегледа за две недеље и ујединиле су три милиона јединствених гледалаца из 134 светске земље. Настављамо културну самоизолацију“, пише у објави театра.

Већ сутра ће, према најави, бити приказан балет „Корсар“, а 18. априла „Спартак“.

Почев од следеће недеље и закључно до 11. маја сви који то желе, моћи ће да погледају: концерт солиста опере „Бољшог театра“ (21.04), балет „Херој нашег времена“ (25.04), оперу „Катерина Измајлова“ (29.04), балет „Мали поток“ (3.05), балет „Дон Кихот“ (7.05) и оперу „Садко“ (11.05).

Све представе ће почињати у 19.00 по московском времену (18.00 по средњоевропском времену) и биће приказиване као „премијере“.

У објави се још наводи да ће по завршетку „премијере“ свака представа моћи да се погледа наредна 24 сата.

Подсетимо, претходно је из „Бољшог театра“ саопштено да ће тај театар на дан Светског дана позоришта (27. марта) први пут од свог постојања на Јутјубу онлајн представити снимке својих ранијих представа из „златног фонда“.

Храм опере и балета

„Бољшој театар“ је један од главних симбола Русије и руске културе, који постоји већ скоро два и по века. Називају га храмом опере и балета.

Након последње реконструкције, која је трајала шест година — до октобра 2011, овај театар је поново засијао у пуном сјају. Враћен му је „дух императорског театра“: обновљени су царски симболи, а истовремено је појачан и најсавременијом техничком опремом.

Површина „Бољшог театра“ је повећана два пута. Сада театар има 15 спратова — пет испод земље и 10 изнад земље.

Коментар