Земан: Државне границе да остану затворене још годину да би се спречио нови талас короне

Државне границе треба да остану затворене бар још годину дана како би се спречио нови талас епидемије вируса корона, сматра чешки председник Милош Земан.
Sputnik

„Иначе, путовања у иностранство могу да доведу до новог таласа епидемије. Уверен сам да би наши суграђани могли да искористе ову ситуацију да уживају у лепотама сопствене земље. У сваком случају, поступаћемо по саветима лекара“, рекао је Земан за прашки радио Ф1.

Чешки министар здравља Адам Војтех изјавио је недавно да је мало вероватно да ће у неко скорије време бити могуће путовати без икаквих ограничења као пре пандемије.

Он је додао и да се прелиминарни преговори о могућој размени туриста воде са Словачком и Хрватском. Како је рекао, класични туризам могућ је само у случају земаља где постоји мали ризик од обољевања.

Чешки председник се у радио-обраћању осврнуо и на чињеницу да све већи број Чеха почиње да не носи заштитне маске током карантина који је на снази у тој земљи.

„Подсећам, прво, на казну која износи око 400 долара, а као друго, молим грађане да издрже још месец, месец и по. То је веома кратак период у животу човека и боље је преживети га с маском на лицу него ризиковати да се инфицирате вирусом“, рекао је он.

У Чешкој од вируса корона оболела 6.701 особа, 186 људи је умрло, а 1.298 је оздравило.

Коментар