Немци истражују: Да ли црногорско море крије убицу вируса који би могао да победи корону

Цео свет тренутно трага за решењем проблема пандемије вируса корона, а научници из Немачке истражују да ли се оно крије у црногорском мору, на дну Јадрана.
Sputnik

На морском дну Јадрана расте златни сунђер, има га по целом Медитерану, али највише на црногорском приморју, а његову способност да се одбрани од бактерија и вируса, међу којима су и РНА вируси као што је САРС Цов-2, проучавају научници из Бергакадемије Фрајберг, преносе црногорске „Приморске новине“ писање немачког „Фрајпресеа“.

Стручњаци са Бергакадемије на црногорском Јадрану имају 100 квадрата резервоара у којима гаје и проучавају златни сунђер заједно са фармаколозима са Универзитета Дрезден.

Највише се баве отпорношћу сунђера на све замисливе биолошке узрочнике болести, као што су бактерије, вируси или бацили.

Немци истражују: Да ли црногорско море крије убицу вируса који би могао да победи корону

Професор др Херман Ерлих са Бергакадемије објашњава да сунђер не сме да буде превише избирљив што се тиче хране, већ узме шта му вода нанесе. Али вода му доноси и вирусе и бактерије које он убија без икаквих проблема, иако нема имунолошки систем. Чак и када се повреди, овај сунђер спречава да у његову отворену рану продру вируси или бактерије, јер изазива хемијску реакцију при којој настају хемијски измењене аминокиселине бромтиросини.

Истраживање у Француској: Замена за респиратор долази из природе

До сада су научници успели да дефинишу 35 бромтиросина који уништавају страна тела која покушавају да продру у сунђер, буквално све вирусе и бактерије. Уз то, бромтиросин спречава градњу протеина, а тиме и ширење РНК вируса, какав је и САРС Цов-2.

Немачки научници већ дуго изучавају овај механизам, а до сада су намеравали да га користе у борби против тумора. Већ су обављена и клиничка испитивања која су показала да бромтиросин није штетан по саму ћелију нападнуту раком.

Они су успели и да супстанцу из сунђера претворе у кристалну форму и имају је већ довољно за клиничке студије. Како додају, изоловано је око 10 грама који ће бити уступљени за лабораторијска испитивања у вези са новим вирусом корона.

Коментар