Дачић: Договор са Мађарском за отварање границе

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је са Мађарском постигнут договор да се отвори граница за наше путнике, док се са Румунијом и Бугарском разматрају неке од опција по том питању.
Sputnik
На аеродром четири сата пре лета: Како ће изгледати путовање авионом наредних пет година

„Ми смо разговарали о нормализацији саобраћаја, али то зависи и од земаља у које неко жели да иде. Донели смо одлуку да се отворе границе за околне земље и Мађари су били јако заинтересовани за то и са њима смо се једино за сада усагласили“, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Како каже, обавио је разговоре са министрима околних земаља, поручујући да није наишао на адекватне одговоре у Хрватској, Црној Гори и БиХ, прецизирајући да је министар одбране БиХ реаговао оштро одговоривши да ће ухапсити сваког ко пређе њихову границу.

Говорећи о другим земљама, Дачић каже да Европска унија неће донети одлуку да се сад може путовати у све земље, већ ће како је рекао, свака земља такву одлуку доносити постепено.

„Људи могу да излазе из Србије, али где ће да иду...“, напомиње Дачић.
Италија неће отворити границе до краја године

Он је подсетио да постоји категорија људи која спада у тзв. малогранични појас, што је, додаје, неких 50 километара с једне и друге стране границе, упућујући на то да ти људи имају и своју имовину и посао са друге стране границе, те да би било важно да они имају могућност проласка.

Поручује да свако ко буде желео да у наредном периоду путује авионом, треба да зна да ће тај процес и даље функционисати уз помоћ државе, односно да ће и даље свако од њих морати да има гаранцију да ће их наша земља примити.

Дачић је нагласио да Србија неће моћи у будућности да доноси самостално одлуке, оцењујући да је неопходна већа реакција ЕУ.

„Европска унија нема јединствен став и вероватно га неће ни имати. У почетку није постојала ни та јединствена мера солидарности“, навео је Дачић.
Коментар