Галкин наводи да се банкет припрема за готово 5.500 људи, при чему је мени у великој мери сличан традиционалној руској кухињи, а то значи да обавезно садржи и месо и рибу и закуску.
Прошле године на менију су била следећа јела: салата од камчатске крабе, сахалинске шкољке с броколијем, лосос у суфлеу од кромпира, пиле са целером и поврћем, а за дезерт: воћни куп од јагоде са сладоледом.
„Наши ветерани су већ у поодмаклим годинама и зато на менију не сме да буде превише тешке хране. Што се тиче председника, за њега храну спремају лични кувари одвојено, али наравно, председнички мени је од истих намирница и разликује се од менија за ветеране по томе што садржи и нешто топло. Али, председник до тога ни не стигне. Здравице, обилазак ветерана, осталих гостију... Никада ниједан председник није за тим столом седео и јео хладно, па топло предјело и све остало. Тако нешто се никад није десило“, каже Галкин.
Специфичност овог банкета је што је у току 20-30 минута потребно послужити све, истовремено.
„Велики је то посао и припреме почињу већ после Нове године, потом следе дегустације, договори. Тиме се председник наравно не бави, то се решава на нивоу шефова и помоћника у администрацији који су задужени за банкет“, наводи Галкин.
Дешавало се, додаје он, да се понекад у ходу уносе неке мале измене, али великих пропуста никада није било.
„Кухиња је специјално направљена, тако да се у салу може ући са свих страна. Сваки конобар има своју позицију, сваки зна редослед изношења хране, све се то вежба и дуже од месец дана“, прича Галкин.
Када је реч о пићу, открива да има и алкохолних напитака — то је обично флаша вина и вотке по човеку.
Ипак, треба имати у виду узраст и здравствено стање гостију, тако да алкохолних напитака увек остане.
„Постоје стандарди, на пример, после које председникове здравице се сипа шампањац, али правило је 9. маја — чашица вотке. Служи се и бело вино, црвено, коњак, вискија на столовима нема, али ако неко тражи — наравно да има“, наводи главни кувар у Кремљу.
Упитан да ли постоји нека храна која је забрањена и која се никада не нађе на председниковом столу, он каже да то зависи од самог председника.
„Леонид Брежњев је, на пример, волео дивљач, конкретно патке из лова у Завидову (национални парк). Михаил Горбачов то, међутим, никад није јео, дивљач није подносио, па му нису ни нудили. Борис Јељцин није био избирљив, али није био љубитељ морских деликатеса. А Владимир Путин — нема ту ничег специјалног, он воли укусне котлете, овчетину, телетину, парче рибе. Они су људи као и ми“, рекао је Галкин.
Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.
У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.
Прочитајте још: