После короне свету прети нуклеарна анархија

После епидемије вируса корона свету прети „нуклеарна анархија“, пише „Велт“. Модел из времена „Хладног рата“, када су контролу над наоружањем имали САД, Русија, Велика Британија и Француска, више не одражава истински однос снага у свету. У нуклеарном клубу су се појавили нови играчи, наводи немачки лист.
Sputnik

Током три месеца епидемије вируса корона свет је стекао богато искуство у борби против „тихог, невидљивог и немилосрдног“ убице, пише „Велт“. Захваљујући томе, сада свако може да замисли шта нас чека у будућности, када буде окончан нуклеарни мир, склопљен у време „Хладног рата“, наводи аутор текста Михаел Штурмер.

Стара стратешка архитектура се руши, а досадашњи светски поредак пропада. САД су уморне од улоге светског лидера и отишле су у изолацију, за коју Европљани нису били спремни. Кина, међутим, постепено и незаустављиво јача свој утицај, пише аутор. „Оног који себе назива Средњим царством, не брине само економско благостање, он претендује на потпуну превласт, ’Нови пут свиле‘ је економски и финансијски доказ за то“, сматра Штурмер.

Обнављање стратешке равнотеже не ометају само велике светске државе, него и развој дигиталне технологије, уз помоћ које се може нападати тајно, као и производња нових видова наоружања и милитаризација космоса. Развејава се страх од узајамног уништења, који приморава земље на мир, сматра аутор „Велта“.

Поред тога, нуклеарном клубу се придружују мањи играчи. Прво Индија и Пакистан, а сада Северна Кореја и Иран. Свету прети „нуклеарна анархија“, упозорава Штурмер. Према његовом мишљењу, модел из шездесетих година, када су контролу над наоружањем имали САД, Русија, Велика Британија и Француска, више не одражава прави однос снага у свету.

Коментар