Шта доносе мождани импланти које Илон Маск жели да нам убаци у главе? /видео/

Милијардер Илон Маск најавио је да ће тестирање можданих импланата за повезивање мозгова са компјутерима почети да се обавља и на људима за мање од годину дана. Чини се да симбиоза човека и машине никада није била ближa. Шта нам ти импланти доносе и да ли је то пут напретка или пропасти?
Sputnik

Експерти тврде да би употреба можданих импланата, који се интегришу у мождано ткиво, пре свега, требало да послужи за враћање покретљивости, вида, способности говора и чула слуха онима који су их изгубили.

С друге стране, Маск тврди да ће повезивање мозгова с компјутерима бити једини начин да се одржи корак с развојем вештачке интелигенције (ВИ), што значи да би то могло да послужи као нешто далеко моћније од лека.

Шта доносе мождани импланти које Илон Маск жели да нам убаци у главе? /видео/

Масково повезивање мозгова са компјутерима – ништа ново

Научни сарадник на Електротехничком факултету у Београду Андреј Савић, који је докторирао управо на мозак-рачунар интерфејс технологији (БЦИ) и који се већ 10 година бави неуронаукама, рекао је за Спутњик да то није ништа сензационално, јер та технологија постоји и развија се већ годинама уназад. Илон Маск је својом популарношћу ту област само ставио у фокус.

„Оно што Илон Маск ради је заправо само нова генерација електрода, нова генерација интерфејса и начина мерења мождане активности и, у том смислу, та технологија би могла да буде иновативна и револуционарна, али саме идеје постоје одавно и већ увелико се раде такве ствари“, напомиње за Спутњик Савић.

Он додаје да већ неко време постоји и „Брејнгејт“ имплантибилни систем, помоћу којег је жена са тешком повредом кичмене мождине, након много година, први пут попила чашу воде користећи механичку руку коју је контролисала – мислима.

Савић је истакао да су такви системи и даље на нивоу истраживања и да број студија које се спроводе и пацијената на којима се тестирају није велики.

Примена вештачке интелигенције

Упитан да образложи Маскове наводе да ће повезивање мозгова и компјутера бити неопходно да се одржи корак с развојем ВИ, наш саговорник објашњава да, приликом употребе таквих система, вештачка интелигенција омогућава боље и прецизније декодирање можданих сигнала, што доводи до тачнијег предвиђања нечије намере.

„Рецимо да особа има жељу да покрене своју руку у одређеном правцу. Вештачка интелигенција, односно, алгоритми, препознају ту намеру из мождане активности која је мерена неком врстом сензора и омогућава да то препознавање буде довољно тачно тако да роботска рука одреагује прецизно и брзо“, образложио је Савић.

Шта доносе мождани импланти које Илон Маск жели да нам убаци у главе? /видео/

Наш саговорник истиче да развијање нове генерације електрода за мерење мождане активности, чиме се Маск бави, може довести до бољег квалитета импланата и тумачења сигнала, што би дало потпуно нови увид у то како мозак функционише и учинило их приступачнијим крајњим корисницима.

„Ја ту не видим некакву опасност и нешто што до сада већ није урађено, испричано или публиковано. Ово је само један корак у приближавању тога реалности и некој употребљивости, али и даље је све то врло далеко од свеобухватне примене на дневном нивоу“, сматра Савић.

Утицај импланата на мозак

Осим што примају сигнале, имплатни могу и да их шаљу, што је познато као мождана стимулација, која се, такође, користи у медицниске сврхе.

Како тврди наш саговорник, вештачка манипулација мозгом тим путем није могућа, јер је та технологија и даље у великој мери ограничена.

Шта доносе мождани импланти које Илон Маск жели да нам убаци у главе? /видео/

„Ви можете, електричном или магнетном стимулацијом мозга, да направите неку интеракцију, али је она врло груба. Она може имати неке ефекте, али у, за сада, врло ограниченом дејству и за врло специфичне примене, попут третмана тремора или депресије“, објаснио је Савић и истакао да увид у целокупну мождану активност није могућ, јер је немогуће дизајнирати систем који може да измери или да селективно стимулише милијарде појединачних нервних ћелија, а ни најмоћнији рачунар не би могао да одједном обради толику количину информација.

Прича о чиповању – смешна

Теорију о чиповању путем импланата Савић сматра смешном, јер је повезује са уверењем да је кожа ултимативна баријера и да имплантација неког система под кожу представља претњу за приватност.

„Заправо, сви смо већ, на неки начин, чиповани тиме што имамо мобилни телефон у нашем џепу, који садржи  многобројне важне информације о нама“, сматра саговорник Спутњика.
ВИ са сопственом свешћу теоретски могућа?

Савић каже да је развој ВИ често инспирисан начином на који људски мозак функционише и да нова открића у области неуронаука могу утицати на развој алгоритама вештачке интелигенције.

„Вештачку интелигенцију, у овом тренутку, можете да обучавате да врши одређену функцију, али, за сада, нема ни најаве да ће та ВИ имати своју слободну вољу“, изричит је саговорник Спутњика.

Прочитајте још:

Коментар