Чауре за историју: Титова последња почасна паљба

На дан сахране председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, 8. маја 1980. године, извршена је почасна артиљеријска паљба у главним градовима република СФРЈ.
Sputnik

Почасну артиљеријску јединицу у Београду формирао је мешовити артиљеријски дивизион Првог пролетерског гардијског механизованог пука, а командовали су мајор Станоје Капларевић и мајор Живко Матић. Истог дана у главним градовима република СФРЈ извршена је почасна паљба из 12 артиљеријских оруђа са 20 плотуна. 

Чауре за историју: Титова последња почасна паљба

Након Титове сахране, 23. јуна 1980, Војни музеј Београд поднео је захтев за преузимање чаура осталих након почасне артиљеријске паљбе. Од 1.850 чаура које су остале и предате су Војном музеју Београд, на 82 је угравиран лик Јосипа Броза Тита и одговарајући текст. На преосталима је одштампан само текст. Наређено је и да се 48 чаура чува у Војном музеју као трајна музејска вредност.

Одобрено је да се по једна чаура додели Војном музеју и Политичкој управи ради чувања у колекцији симбола. За преостале чауре овлашћен је начелник музеја да може без наплате, само изузетно, додељивати чауре делегацијама, институцијама, установама и појединцима. 

Чауре за историју: Титова последња почасна паљба

Од укупне количине, мањи број чаура предат је фабрици „Аурометал” из Суботице, где је извршено површинско скидање фабричких ознака са тела и полирање. Потом, сходно решењу, на делу чаура угравирани су лик и текст „Последња почасна паљба Јосипу Брозу Титу, Београд, 8. маја 1980“, а на делу чаура урезане су шаре и линије, нанет је текст и извршена је заштита лаком. На основу расположивих узорака, може се закључити да су биле четири различите врсте обраде чаура: 1) полирање, гравирање лика и натписа; 2) полирање, гравирање шара и линија, наношење натписа и заштита лаком; 3) полирање, наношење натписа и заштита лаком; 4) полирање, без означавања на телу чауре. 

Чауре за историју: Титова последња почасна паљба

Први примерци на којима су урезиване шаре и линије и штампан текст, имали су правописну грешку, јер је прво слово месеца маја писано као велико. Током обраде чаура нису уклањане фабричке ознаке на данцету чауре и топовској каписли и могу се јасно уочити.

На основу анализираних узорака чаура, првенствено ознака на данцету (52 г, 53 г. и 6103) и на топовским капислама, закључено је да су за почасну паљбу коришћени маневарски меци, чија су тела различите године производње: 1952, 1953. и 1961. 
Најскупоценији Титов орден био је од злата, платине, рубина и брилијаната и добило га је девет људи

Чауре су након обраде враћене Војном музеју, а потом дистрибуиране унутар Савезног секретаријата за народну одбрану и додељиване како је дефинисано. 

Поједини извори наводе да је прво додељена чаура Јованки Броз. Процена је да је преостао мали број чаура које су обрађене и оне се налазе у Војном музеју Београд и у приватним збиркама. Део чаура уништен је 1999. године током НАТО бомбардовања војних објеката. Непознато је шта се дешавало са чаурама насталим након почасне паљбе у осталим главним градовима република СФРЈ. 

Коментар