„Фолксваген“ признао: Нови „голф“ има проблеме, прекидамо продају /видео/

Компанија „Фолксваген“ обуставила је испоруку свог најновијег модела „голф 8“, а из немачке компаније су признали да тај њихов модел има техничке проблеме.
Sputnik

„Голф“ је деценијама најважнији модел „Фолксвагена“ и један од најпродаванијих аутомобила на тржишту, а сада се суочава са озбиљним техничким проблемом, пише немачки „Шпигл“.

„Голф“ на стероидима: Руски дизајнери креирали теренац од популарног аутомобила /фото, видео/

„Фолксваген“ је званично саопштио да је испорука обустављена због „непоузданог преноса података кроз софтвер за онлајн конекцију“. Како пише „Шпигл“, на новом „голфу“ не ради дугме за позиве у случају опасности, које је постало обавезно за све нове аутомобиле у ЕУ од 2018. године.

Из „Фолксвагена“ су потврдили ту информацију и навели да су проблем са асистенцијом за позиве у случају опасности открили током контроле квалитета у фабрици.

Аутомобилски гигант није могао да каже колико аутомобила је погођено овим проблемом и да прво морају да обавесте федерално тело за транспорт.

После тога, „Фолксваген“ ће заједно са немачким властима проценити којем броју возила је потребно ажурирање спорног софтвера и какав ће опозив у питању бити, односно да ли ће власници долазити у сервис само како би био измењен софтвер, или се морају предузети и други кораци. Према незваничним информацијама, промене за софтвер требало би да буду спремне средином јуна.

Офанзива „Фолксвагена“ за 2020: Спремна 34 нова модела

Производња „голфова“ биће настављена у међувремену, али се они неће продавати, већ ће бити на лагеру док не буде спреман нови софтвер.

Генерални директор „Фолксвагена“ Херберт Дис у марту је изјавио како је „голф лидер у сегменту смањења штетних емисија, конективности и безбедности“, те да „поставља стандарде дигитализације“, међутим, сада се испоставило да има проблеме управо у конективности, дигитализацији, па и безбедности.

Озбиљне софтверске проблеме раније су изнели „Фолксвагенови“ синдикалци. Како је рекао синдикалац Бернд Остерлог, „раднички савет био је ужаснут како је руководство лоше утемељило пројекат од почетка“, а у синдикалном листу наведено је да је нови „голф“ „дете делинквент уместо детета за пример“.

Према наводима из „Фолксвагена“, развој новог модела „голфа“ компанију је коштао око две милијарде евра.

Коментар