Трампов саветник: Кина реаговала на вирус корона као СССР на Чернобиљску катастрофу

Саветник председника САД за националну безбедност Роберт О'Брајан упоредио је реакцију Кине на појаву новог вируса корона са реакцијом Совјетског Савеза на несрећу у нуклеарној електрани у Чернобиљу, пише „Политико“.
Sputnik

Према навођењу портала, О'Брајан сматра да су кинеске власти, наводно, покушале да сакрију епидемију и да ће тај чин ући у историју заједно са сличном реакцијом руководства СССР-а на оно што се догодило у Чернобиљу.

Одговарајући на питање да ли су информације крили влада или локални званичници, он је рекао је Вашингтону тешко да да одговор, јер је, како каже, Пекинг протерао све репортере и није дозволио истраживачима Центра за контролу и превенцију болести да раде.

„Неважно је да ли су то чинили локални званичници или Комунистричка партија Кине ─ радило се о прикривању и на крају ћемо допрети до суштине“, истакао је саветник.

Саветник шефа државе додао је да је Кина пустила вирус „који је уништио билионе долара у америчкој економије“,  као и да је Вашингтон сада принуђен да троши средства на подршку грађана.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп изјавио је 14. маја да би Вашингтон могао у потпуности да прекине односе с Кином због ситуације са вирусом корона, што би омогућило САД да уштеди 500 милијарди долара.

Сједињене Америчке Државе редовно оптужују Кину да није била у стању да обузда ширење вируса корона, за прикривање чињеница и неблаговремену реакцију. Кинеске власти више пута су изјављивале да су се од самог почетка придржавале отвореног и одговорног става у вези са објављивањем података о епидемији вируса корона.

Чернобиљска катастрофа, која се догодила 26. априла 1986. године у нуклеарној електрани „Лењин“ у Украјини сматра се највећом еколошком катастрофом у историји нуклеарне енергије.

Прочитајте још:

Коментар