У Србији се употребом силе васпитава 81 одсто деце – држава има стратегију да то промени

У Србији се 81 одсто деце васпитава уз употребу силе, а да би се тај проценат смањио и борба против насиља над децом подигла на виши ниво, Влада је осмислила Стратегију према којој ће у наредне три године бити предузет низ активности за информисање и обучавање друштва и унапређивање сарадње између институција.
Sputnik

Влада Републике Србије усвојила је у четвртак 21. маја Стратегију за превенцију насиља над децом за период од 2020. до 2023. године, као и акциони план за њену примену током ове и следеће године. Та Стратегија предвиђа низ активности за свеобухватну борбу против насиља над децом.

У Србији се употребом силе васпитава 81 одсто деце – држава има стратегију да то промени

Србија усвојила Стратегију против насиља над децом

Према посебном саветнику Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за област социјалне и породичне заштите Драгану Вулевићу, циљ Стратегије је да се цело друштво укључи у активности за превенцију насиља над децом и подршку жртвама, како би се та појава свела на минимум.

То значи да ће, према Акционом плану, у наредном периоду бити организоване кампање, које подразумевају одржавање трибина, радионица и обука и формирање посебних тимова, путем којих ће се општа јавност информисати, а стручна јавност оспособљавати за спречавање насиља.

Информисање и обучавање друштва

Програми за општу јавност највише ће се односити на децу и родитеље. Родитеље ће стимулисати да не употребљавају насилне методе васпитања и предочиће им последице употребе физичке силе као васпитног средства, а децу ће обучити да препознају насиље и адекватно реагују.

С друге стране, стручна јавност ће се кроз програме обучавати да препозна и реагује на све видове насиља и експлоатације и да помогне и подржи жртве.

„Све оне запослене стручњаке у системима социјалне и породичне заштите, образовања, здравства, полиције, правосуђа и других структура ћемо да обучимо, тако да они постану стручни и професионални у реаговању на насиље“, рекао је Вулевић.
У Србији се употребом силе васпитава 81 одсто деце – држава има стратегију да то промени

Он је истакао да ће и инфраструктура целог система ојачати применом Стратегије, јер ће се у центрима за социјални рад, школама, здравственим и другим установама запошљавати радници обучени за превенцију насиља.

Измене и допуне Закона

Вулевић је напоменуо и да ће у наредном периоду неки закони бити измењени и допуњени да би се постигла боља и квалитетнија броба против насиља.

Како је рекао, изменама и допунама Породичног закона биће забрањено физичко кажњавање, употреба физичке силе као васпитног средства и малолетнички бракови.

У Србији се употребом силе васпитава 81 одсто деце – држава има стратегију да то промени

Тиме ће се регулисати и превентивни надзор над вршењем родитељског права, помоћу којег ће родитељи добровољно моћи да присуствују едукативним радионицама о правима и потребама деце и обукама о превенцији насиља и ненасилним методама васпитања.

Он је указао и на то да је Нацрт Закона о правима и заштитнику права детета пред реализацијом, као и да ће и Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица бити измењен.

Чак 81 одсто деце васпитава се уз силу

Према Вулевићевим речима, 19 одсто деце се васпитава ненасилно, а 81 одсто уз примену физичке силе. Он се нада да ће се у наредних пет година тај проценат смањити за бар пет одсто.

„Имамо добро систематизован приступ овоме, тако да верујем да ћемо у одређеној мери успети. Не можемо да очекујемо да ћемо, у кратком року, све то елиминисати, јер нема друштва у коме насиље не постоји, али ћемо га свести тако да степен угрожености деце буде мањи“, тврди Вулевић.
У Србији се употребом силе васпитава 81 одсто деце – држава има стратегију да то промени

Он најављује и да ће бити формирано радно тело које ће контролисати примену Акционог плана и циљева дефинисаних у Стратегији.

Јачање интерсекторске сарадње

Наш саговорник предочио је да Стратегија има и задатак да ојача интерсекторску сарадњу, јер, како је рекао, сваки сектор делује у оквиру својих надлежности, али без јасне и делотворне сарадње са другим секторима.

„Да се кроз Акциони план и Стратегију сви ти сектори: просвета, здравство, социјално, полиција и правда повежу у једну целину како би могли да целовито реагују на проблем насиља над децом“, објаснио је Вулевић.
Пандемија вируса корона рађа насиље

Стратегија је усвојена на предлог Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања које је, на иницијативу Савета за права детета, а уз подршку УНИЦЕФ-а, израдило Нацрт те стратегије.

Према резултатима пописа становништва, домаћинстава и станова из 2011. године у Србији живи 1.263.128 деце, те деца чине око 21 одсто становништва.

Коментар