Како се изборити с преједањем после стресних ситуација

Стрес може имати снажан утицај не само на наше емоције, већ и на наше навике и изборе. Оно на шта стрес нарочито утиче су наше прехрамбене навике.
Sputnik

Када смо под стресом брига о себи требала би да буде на првом месту. Међутим, у стресним ситуацијама основне навике као што су спавање, вежбање и исхрана падају у други план, јер смо фокусирани на нешто друго. Шта више, када је стрес хроничан или ван контроле, није неуобичајено да посегнемо за храном као утехом, пише bbcgoodfood.com.

Преједањем се може утицати на неколико фактора - од досаде до депресије. У стресним ситуацијама наша тела ослобађају кортизол (хормон стреса), што заузврат потиче ослобађање инсулина, а што опет доводи до жеље за угљеним хидратима и храном богатом масноћом.

Иако је повремено „попуштање храни“ пријатан део исхране, преједање може постати проблематично када је мозак условљен тиме да је храна „оно што нам је потребно“ како бисмо се осећали боље током стресних ситуација.

Размислите о ситуацијама због којих се преједате. Једном када створите свест о лошим навикама можете лакше применити неке методе како бисте их се решили.

Не морамо избегавати омиљене намирнице, једноставно морамо знати да поставимо границе како бисмо у храни могли да уживамо без негативних поседица. Такође, можете да пробате да неку омиљену намирницу замените другом, јер ћете тако брзо постићи осећај смирености и контроле. Оно што може бити од помоћи је и да правилно распоредите оброке.

Када једемо, а нисмо гладни, то је зато што заправо тражимо задовољство и утеху, а не храну. У овом случају је заиста корисно имати списак алтернативних активности због којих ћете се осећати боље. Научници препоручују медитацију, вежбање, дружења…

Лоша исхрана може да доведе до смањене разноликости бактерија у нашим цревима, што опет може довести до јаче жеље за шећером. Такође, ако имате мало храњивих састојака као што је магнезијум, можда ћете имати повећану жељу за храном попут чоколаде, банана и авокада - које су природно богате овим минералом.

 

Коментар